İnternet devlerinin vergi ödemesi için 127 ülkenin prensipte anlaştığı ortaya çıktı. Anlaşmanın 2020 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Kısaca GAFA olarak adlandırılan Google, Apple, Amazon ve Facebook gibi internet devlerinin vergi ödemesi için prensipte anlaştı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 127 ülkenin “dijital devlerin faaliyette bulundukları ve kâr ettikleri yerlerde vergilendirilmesi” prensibi üzerinde anlaştığını duyurdu. OECD, G-20 zirvesine kadar konunun yasal netliğe kavuşturulması ve 2020’de uygulanması hedefleniyor.
Merkezi Paris’te bulunan OECD’den Salı günü yapılan yazılı açıklamada, “Uluslararası toplum bu alanda son derece önemli bir aşama kaydetmiştir. 2020 yılına kadar uzun vadeli bir çözüm somutlaştırılana kadar çok taraflı olarak bu konuda çalışmaya devam edecektir” denildi.
Kolay Erişim
TÜKETİCİ SAYISI VE KONUMUNA BAKILACAK
Reform, bu grupların vergi kriter ve miktarlarının belirlenmesi için “firmaların bulunduğu ülke” kriteri yerine, “tüketici sayısı” ve “tüketici konumu” gibi yeni objektif kriterler geliştirmeyi amaçlıyor. Böylece kuzeyden güneye, doğudan batıya, bu devlerin bütün ülkelerdeki pazarlarında vergi paylarının, “rasyonel ve eşit bir şekilde tespit edilmesi” planlanıyor.
2020’DE HAYATA GEÇECEK
Yıl boyunca çalışmasını sürdürecek olan OECD’nin, çalışmalara ilişkin ilk raporu 13-14 Mart’ta Paris’te toplanacak Dijital Ekonomi Düşünce Grubu toplantısında yayınlanacak. Ardından reformun son hali 2019’da toplanacak G-20 zirvesine sunulacak.
OECD’nin planladığı bu yeni GAFA vergilendirme sistemi G-20 zirvesinde onaylandıktan sonra, bu anlaşma, bazı ülkelerin tek tek uyguladığı vergi düzenlemelerinin yerini alacak. İngiltere ve Singapur GAFA devlerine vergi uygularken, Fransa, AB içinde uzlaşma sağlanamazsa, Mart ayından itibaren düzenleme yapmaya hazırlanıyor.
Haberin devamı için: VOA
Haber bültenine abone olarak güncel siber gelişmeleri epostanızdan da takip edebilirsiniz: