KüreselSektörel

Eski istihbaratçıların kurduğu siber güvenlik şirketinin perde arkasındaki ilişkileri ortaya çıktı

2013 yılında İngiltere’de kurulan siber güvenlik şirketi Darktrace, kısa zaman içerisinde aldığı yatırımlar ile kendisinden söz ettirmeyi başardı. İngiliz sinyal istihbaratı teşkilatı GCHQ’nun eski çalışanları ve Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının bir araya gelerek kurduğu ve siber saldırıları yapay zeka ile engellenmesi üzerine çalışmalar yapan Darktrace kısa süre içerisinde büyüyerek 1250 çalışanı olan bir şirket haline geldi. 2017’ye göre müşterilerini yüzde 74 artırdı ve gelirlerini neredeyse iki kat yükselterek 78 milyon dolara çıkardı.

Poppy Gustafsson

Böylesine bir başarı İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından da fark edildi. Şirketin eş-CEO’su Poppy Gustafsson geçtiğimiz haziran ayında Britanya İmparatorluk Nişanı ile onurlandırıldı.

Fakat rüya uzun sürmedi. Şirketin başarısının perde arkasındaki ismi olarak bilinen Sushovan Hüseyin’in isminin karıştığı usulsüzlükler Darktrace’i de etkileyecek boyuta gelince medyanın ilgisi yeniden siber güvenliğin parlayan yıldızının üzerine çekildi. Forbes’da Cuma günü yayınlanan makale küresel teknoloji şirketleri, ajanlar bilim adamlarının oluşturduğu üçgende yatırımcıların ‘görünmeyen elini’ gözler önüne serdi.

Gustafsson’un İmparatorluk Nişanı almasının ardından kendisini kutlayanlar arasında eski akıl hocası ve Darktrace eski yönetim kurulu üyesi Hüseyin de bulunuyordu. Hüseyin, telefon açtığı ABD’de bir ay önce 5 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Shosovan Hüseyin

Darktrace’in bugünlere gelmesinde önemli katkısı olan ve bazı şirket çalışanları tarafından Sushovan Hüseyin, Hewlett Packard’ın satın aldığı veri analitiği şirketi Autonomy’de CFO olarak görev yapıyordu. Hüseyin’in hapis cezası almasındaki neden ise satın alınmadan önce şirketin 8.8 milyar dolar olan değerini çeşitli muhasebe oyunlarıyla şişirerek 10 milyar dolara çıkartmış olması. Tecrübeli finansçı bunu aralarında sözleşme tarihlerinin geri çekilmesi ve satış rakamlarını şişirmenin de olduğu usulsüz yollara başvurarak yapıyor. Böylece Autonomy’nin değeri yaklaşık yüzde 20 fazla gösterilerek şirketi satın alan HP zarara uğratılıyor.

YATIRIMCI – İSTİHBARATÇI İTTİFAKI MI BAŞARININ SIRRI?

Autonomy’nin eski CEO’su Mike Lynch ve finanstan sorumlu başkan yardımcısı Steve Chamberlain de aynı davada yargılananlar arasında.

Bu isimler Darktrace için de büyük önem taşıyor. Hüseyin, Lynch ve Chamberlain Darktrace’in gelişimine büyük katkı sağlayan isimler olarak ön plana çıkıyor. Darktrace’in eş-CEO’su Nicole Eagan ile Chamberlain ve Lynch Darktrace’in bugünlere gelmesinde büyük önem taşıyan yatırımı yapan Invoke Capital’in de kurucuları. Chamberlain bugün halen Darktrace’in operasyon yöneticisi olarak çalışıyor.

HP’nin usulsüzlükleri fark edip soruşturma talep ettiği 2012 yılında Lynch, Eagan ve Hüseyin Invoke şirketini kuruyorlar. Aynı zamanlar da Chamberlain ve Gustafsson Invoke’u kuran üçlüyü yanlarına alıp birçok eski MI5 ve GCHQ çalışanı ile birlikte 2013’de Darktrace’i kuruyor.

Hüseyin 2016’nın sonlarında hakkında başlatılan soruşturmadan kısa bir süre sonra Darktrace’deki görevini resmen bırakmış olsa da, 25’den fazla Darktrace çalışanı verdikleri röportajlarda Hüseyin’in büyümeye devam eden şirket üzerindeki etkisini sürdürdüğünü hatta bunun çeşitli zamanlarda soruna neden olduğunu söyledi. Darktrace, Hüseyin’in şirkette kalmadığını iddia etse de Hüseyin siber güvenlik şirketinin yatırımcıları arasında olan Invoke Capital’in çalışanı olmaya devam ediyor. Invoke Capital, Darktrace’in yaklaşık yüzde 40’ına sahip. Üstelik iki şirketin ofisleri aynı katta.

Şirketin yönetim kademesinde de Autonomy ilişkisinin devam ettiği görülüyor. Forbes’un yaptığı araştırmaya göre Darktrace’in yönetim kurulunun yarısı ve üst düzey 8 yöneticisinin 6’sı eski Autonomy çalışanı. Bunların arasında şirketin eş CEO’ları Gustafsson ve Eagan da bulunuyor.

CİNSEL TACİZ ŞİKAYETİ DE VAR

Hüseyin ile ilgili iddiaların başka bir boyutu daha bulunuyor. Her ne kadar Hüseyin, Darktrace’in yöneticileri için bir rol model görevi görmüş olsa da ilerleyen yıllarda bazı tatsız hadiseler de yaşanmış. Darktrace çalışanlarından bazıları Hüseyin’in kendilerine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla kendisine dava açmış. Bu iddialar ile ilgili olarak 2017 ve 2018’de iki soruşturma açılmış. Darktrace’in çalışanlarının yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor.

Hüseyin bugün HP davasından dolayı ayak bileğine yerleştirilen GPS ile yaşıyor ve seyahat engeli bulunuyor. Kaliforniya’da yaşamasına rağmen İngiltere’de siber güvenlik dünyasının kısa zaman içerisinde parlayan şirketlerinin birini gölgelemeye devam ediyor.

Akıllı akvaryumu hackleyip kumarhaneyi soydular

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu