Makale & Analiz

Coronavirüs günlerinde sosyal alandan siber alana İtalya’nın kâbusu devam ediyor

Coronavirüs (COVID-19) salgını; ekonomik, sosyal ve politik sistemlere verilen zararlara ek olarak elbette sağlık alanında da büyük bir deprem etkisi yarattı. Bahsedilen tüm sistemleri birbirine bağlayan siber alan da nasibini aldı virüsten. Çünkü bu tehdit nedeniyle, büyük ölçekte tüm çalışanlar evlerine kapandı ve eğitim uzaktan yapılmaya çalışıldı. Sağlık sistemine daha çok yük bindi, insanlar evlerinden çalışmaya alışmakta ve tüm bu aktörler arasında uzaktan iletişim ve dijital araçlara güven tartışmaların odağı haline geldi. Siber saldırılara ve açıklara davetiye hazırlayan bu gelişmelerle ilgili daha önce bir olay incelemesi yapmıştım. Benzer şekilde siber alandaki bu olaylar aktifleşmeye devam ederken verilerin gizliliği, bütünlüğü ve kullanılabilirliği tehlikeye girmiş vaziyette.

Virüsün derinden etkilediği ülkelerin başında kuşkusuz İtalya da yer alıyor. Günlük hayatta karşılaştığımız birçok sorun çoğu zaman başka faktörlerle de ilişkili. Virüsün devirmeye çalıştığı İtalya’da kriz siber alana da sıçradı doğal olarak. Cynet de, coronavirüsün bilgi güvenliği üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koyma adına İtalya’daki gelişmeleri mercek altına aldı. Cynet bu konuyla ilgili doyurucu bazı istatistikleri ortaya koyuyor. Görünen o ki saldırganlar bu krizleri aktif olarak kullanmakta. Benzer istatistiklerde de iki ana eğilim dikkat çekicidir. Bunlar kötü amaçlı e-posta saldırıları ve kullanıcıların kimlik bilgilerine yapılan saldırılar olarak karşımıza çıkıyor.

Virüsün etkisinin artmasının ardından İtalya’da ve benzer durumdaki birçok ülkede çalışanlara operasyonlara evlerinden devam etmesi talimatı verilmiştir. Çalışanlar resmi kanallar olması itibariyle e-posta iletişimine ağırlık vermektedir. Cynet ilgili çalışmada, e-postaların %21’inin kötü amaçlı web sitelerine veya makrolara yönlendirme gibi gelişmiş özellikte ekler içerdiğini ortaya koymuştur. İstatistiklere göre İtalya’daki durum diğer birçok ülkeden daha kötü durumda. Çalışanların kontrolsüz bir şekilde yoğunluğu eve taşıması, siber güvenliğe ilişkin denetimlerinin yapılamayışı, genel anlamda belirsizlik saldırganların sosyal mühendislik, kimlik avı ve zararlı e-postaları kullanması için ideal koşulu oluşturmaktadır.

Aşağıdaki grafikte de bir örnek olması açısından Cynet’in raporuna yansıyan Phishing (Oltalama) saldırılarına ilişkin değişim verilmiştir. Sırasıyla İsrail, Japonya, Benelux ülkeleri, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD’ye ilişkin verilerdeki değişim ilk sütunda 2019’daki aylık ortalamaları, ikinci sütunda ise 15 Şubat-15 Mart 2020 arasındaki değişimi göstermektedir. Görüldüğü üzere İtalya’daki saldırılar neredeyse 3 kat artmıştır.

SOSYAL GÜVENLİK SİTELERİ DE SALDIRILARDAN NASİBİNİ ALIYOR

Bireysel anlamda çalışanların ve eğitimin siber saldırılar ile sekteye uğratılması İtalya’nın başını bugünlerde ağrıtan gelişmelerden sadece birkaçıdır. Sosyal güvenlik alanında faaliyetlerini sürdüren web sitelerine saldırılar da dikkat çekici bir şekilde artış göstermiş durumda. INPS (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale-İtalya’da bir tür refah ajansı olarak faaliyet göstermekte) yetkilisi Pasquale Tridico yardım ajansının yapacağı 600 Euroluk yardım için 339.000 başvuru olduğunu fakat siber saldırıların siteye erişimi zorlaştırdığını belirtmekte. Başvuru bilgilerine dahi ulaşmakta çoğu zaman zorlandıklarını belirten İtalyan yetkililer saldırıların yoğunluğu ve verilerin niteliğinden dolayı web sitelerini kapatmak zorunda olduklarını kaydetmişlerdir.

Siber saldırılar özellikle coronavirüsün zirveye çıktığı bugünlerde, krizin etkisiyle sosyal ve sağlık hizmetlerinin zaaflarını kullanma eğilimindedir. Daha önce, kendisini en iyisi olarak gören bilgisayar korsanlarının Dünya Sağlık Örgütü’nü hedef aldığını biliyorduk. Mart 2020 içerisinde, Avrupa’nın bazı bölgelerindeki sağlık çalışanlarının, virüs ile ilgili bilgilerinin gizlenmesinde bir sisteme bulaşan ancak gerçekte dosyaları şifreleyen kötü amaçlı bir yazılımla hedef alındığı da ortaya çıkmıştı. Şimdi ise, hackerların İtalyan hükümetini sosyal güvenlik web sitelerine erişim ile ilgili tehdit ettiği ve para talep ettikleri ortaya çıkmıştır. Gelişmeleri ayrıntılı olarak araştırmak için Ulusal Güvenlik Hizmetleri’nden bir siber güvenlik uzmanları ekibi devreye girmiş ve suçluların yargılanması öngörülmüştür.

AŞI ÇALIŞMALARI SALDIRGANLARIN HEDEFİNDE

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından yayınlanan rapora göre de fidye yazılımlar ile ilgili Kaliforniya merkezli bir biyoteknoloji firmasının coronavirüsle savaşta kullanılacak aşı üzerinde çalışırken saldırıya uğradığı ve fidye talep edildiği kamuoyuyla paylaşılmıştır. 10x Genomics adlı firmadan yaklaşık 1 terabayt bilgi ve kod çalındığı bildirilmiştir. Şirket böyle bir sorunla karşı karşıya kalmıştır fakat virüs ile ilgili operasyonlarına da devam etmiştir. İtalya’da olduğu gibi krizler siber saldırıların önünü açmakta ve odak noktası olabilecek siber saldırıları arka plana itmektedir. Çünkü öncelikli alan insan sağlığı ve virüsün seyri olduğu için merkezdeki sorun algısı farklıdır. Benzer örneklerde, İtalya ve ABD’de olduğu gibi siber alandaki uzmanların da önemi gözler önüne serilmiştir ve olayların etkisinin araştırılmasında önem kazanmışlardır.

 Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu