Makale & AnalizTürkiye

Disiplinler arası modele ilham kaynağı: Casus avcısı Binbaşı Aziz Hüdai

İstanbul’un işgal edildiği günlerde Aksaray’daki küçük bir eve yeni bir kiracı yerleşti. Kendisi binlerce kilometre öteden, Hindistan’dan yola çıkıp İstanbul’a varmayı başarmıştı. Eyüp Sultan ve Beyazıt camilerine sık sık gider etrafındaki insanlarla günün siyasi meselelerini çekinmeden konuşurdu. Kısa zaman içerisinde çevresinde saygınlık kazandı. Sözü dinlenir bir kişi olmuştu. Fırsat kaybetmeden Türk-Hint Uhuvvet-i İslamiyye teşkilatını kurdu. Amacı Hint Müslümanları ile bağlantı kurarak, Anadolu’da işgale karşı başlayan harekete destek vermekti.

Hindistan’da Anadolu’daki direniş için toplanan altınları getirmenin yollarını arıyordu. Bir şekilde Ankara’ya geçmeye çalışıyordu. Anadolu’ya deniz yoluyla ayak basabilmek için Bulgaristan’a gitmiş fakat yol üzerinde Yunan devriyelerine yakalanarak hapsedilmişti. Hapisten çıkıp İstanbul’a vardıktan sonra da bu kez İngilizlerce tutuklanmış fakat bir süre sonra hapisten çıkmıştı.

Ankara’ya varma teşebbüsü ikinci seferinde başarıya ulaştı. O daha yoldayken yaptığı fedakârlıklar dilden dile dolaşıyor, Ankara’da dönemin ileri gelenleri tarafından saygıyla karşılanıyordu. Bu arada Mustafa Kemal ile de tanışmıştı. Tek amacının Hindistan’da toplanan 3 milyon İngiliz altınını Anadolu’ya getirmek olduğunu söylüyor bu konuda İstanbul’daki dostlarıyla sık sık mektuplaşıyordu. İstanbul’a giden ve gelen mektuplar İçişleri Bakanı Adnan Adıvar üzerinden kendisine ulaştırılıyordu.

Bir gün Adıvar’ın odasına son mektubuna cevap gelip gelmediğini sormak için girdiğinde hayatının dönüm noktasına yaklaştığını bilmiyordu. Adıvar, mektuplarını çıkarıp “Bu mektuplar nedir beyefendi?” diye sorduğunda yolun sonuna vardığını anlamıştı.

İstiklal Savaşı yıllarında Atatürk’ün elini öpecek kadar yakınlaşan bu İngiliz casusunun adı Mustafa Sagir’di. Mektupların satır aralarına Mustafa Kemal Paşa’ya suikast planının ayrıntıları görünmez mürekkeple yazılmıştı. İngilizlere bilgi veriyor; gelen cevaplarla suikastın detayları satır aralarına işleniyordu. Sagir’in MI6’deki case officer’ı İstanbul Şişli’de oturan Ramiz Bey sahte kimliğiyle dolaşan İngiliz yüzbaşısı John Bennet’tı. Mustafa Sagir 33 yaşında Samanpazarı’nda asılarak idam edildi.

Mektupları inceleyen ve gizli mürekkebi keşfederek Atatürk’e karşı yapılacak suikastı ortaya çıkartan karşı istihbarat kahramanı ise Mim Mim Grubundan teknik uzman Binbaşı Aziz Hüdai’ydi. Mim Mim Grubu Türkiye’nin kurucu babalarından Mareşal Fevzi Çakmak tarafından Ankara hükümetine karşı yapılan casusluk faaliyetlerini ortaya çıkarma amacıyla organize edilmişti.

PROPOGANDA VE KARŞI CASUSLUK

Atatürk’ten bir yaş büyük olan Binbaşı Aziz Hüdai (Akdemir) 1902’de Harbiye’den mezun oldu. Küçük yaşlarından itibaren edebiyata merakı vardı. 1. Dünya Savaşı başladığında Askeri Sansür Kurulu’nda görev almıştı. İstanbul’un işgali üzerine Süleyman Nazif’in yazdığı “Kara Bir Gün” başlıklı yazıya sansür uygulamadığı için cezalandırılarak İzmir’e sürgün edildi. Yazının müellifi Nazif de arandığını duyduğunda karakola giderek teslim olmuş ve Malta’ya hapis olarak gönderilmişti.

İzmir’in Yunanlılarca işgalinden sonra İstanbul’a gelen Hüdai, Mustafa Kemal’in emriyle Felah Grubuna katıldı. Bu grubun başkan yardımcısı oldu. Felah Grubu Milli Mücadele’ye destek veren gizli gruplardan biriydi. Yoğunlaştığı alanlar kaşı casusluk faaliyetleri ve propagandaydı. Bir diğer ifadeyle yabancı casus avlıyordu. Binbaşı Hüdai de casus avcılarının başında geliyordu.

Edebiyat merakı, teknik bilgisi, vatanseverliği ve cesaretinin yanı sıra karşı casusluk- propaganda- etki operasyonları çalışmalarıyla günümüze disiplinler-arası bir tarihsel model sunan Binbaşı Mahmut Hüdai’ye İstiklal Savaşı’nın gidişatını yön veren on binlerce kahramandan biri olarak minnetlerimizi sunuyoruz.

*Bu yazı için Murat Yetkin’in Meraklısı için Casuslar Kitabı ve Mustafa Kemal’in Gizli Teşkilatı – “Atatürk’ün İstihbaratçısıydım” kitaplarından yararlanılmıştır.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu