2019 İngiltere seçimleri öncesinde ABD ile Birleşik Krallık arasındaki serbest ticarete ilişkin hassas belgelerin sızdırılması olayının arkasında Rus hackerlar olduğu ortaya çıktı. Reuters’a konuşan ve konuyla doğrudan bağlantılı olan iki haber kaynağına göre belgeler, Rus hackerlar tarafından eski ticaret bakanı Liam Fox’un e-posta hesabından çalındı.
Kimlikleri gizli kalmak kaydıyla açıklama yapan iki kaynağa göre, hackerlar 12 Temmuz ila 21 Ekim tarihleri arasında birden çok kere hesaba giriş yaptılar. Haber kaynakları, hackerların hangi Rus örgüte bağlı olduğu konusunda açıklama yapmazken, sızdırmanın devlet destekli bir operasyon olduğunun tüm belirtilerini taşıdığını söylediler. Kremlin henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Kolay Erişim
Belgelerde ABD ile gizli ticari anlaşmaların ayrıntıları yer alıyor
Çalınan bilgiler arasında, Reuters’ın geçen yıl ilk kez Rus dezenformasyon kampanyasıyla sızdırıldığını ve çevrimiçi yayınlandığını bildirdiği ve İngiltere’nin ABD ile yürüttüğü ticaret anlaşmalarının detaylarının yer aldığı altı belge de bulunuyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab geçtiğimiz ay söz konusu raporu doğrulayarak, “Rus aktörlerin” yasadışı yollarla elde edilen ve sızdırılan devlet belgelerinin çevrimiçi yayılması yoluyla seçime müdahale etmeye çalıştıklarını söyledi.
Reuters, Fox’un hangi e-posta hesaplarının ne zaman ele geçirildiğini belirleyemedi. Halen milletvekili olan ancak geçen yıl yapılan kabine değişikliğinde 24 Temmuz’da ticaret bakanlığı görevinden çekilen Fox’un o dönemde bakan olup olmadığı belli değil.
Rusya, Brexit ve İskoçya seçimlerine ne kadar müdahale etti?
İngiliz siyasetine doğrudan müdahale
Bir İngiliz hükümet sözcüsü, belgelerin nasıl elde edildiğine dair soruşturma devem ettiğinden daha fazla yorum yapmanın uygun olmayacağını ifade etti. Sözcü, ayrıca hükümetin ‘yetkililerin ve personelin BT sistemlerini korumak için çok sağlam alt yapıya’ sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Fox’un temsilcileri de Reuters’ın elde ettiği bulguların ayrıntıları hakkında yorum yapmayı reddetti.
Fox’un hesabının hacklenmesi ve sızdırılan gizli belgelerin seçimlerden kısa süre önce sızdırılması, Rusların İngiliz siyasetine karışmasına ilişkin girişimlerinin doğrudan örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.
2014’te de İskoçya referandumuna müdahale etmişlerdi
Moskova daha önce de İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde seçime müdahale iddialarını reddetmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiliz mevkidaşı Raab’ın suçlamalarını “puslu ve çelişkili” olarak nitelendirdi.
Geçtiğimiz ay yayınlanan bir parlamento raporu, Moskova’nın 2014’te İskoçya’nın bağımsızlığına ilişkin gerçekleştirilen referandumu etkilemeye çalıştığını ve İngiltere hükümetinin, Rusya’nın Brexit’e ilişkin 2016 oylamasını etkileme girişimlerini yeterince araştırmadığını ortaya koymuştu.
Reuters’a konuşan kaynaklara göre, Fox’un e-posta hesabı, hedefteki kişinin gizli bilgileri, finansal verileri, banka hesapları gibi kritik verilerin çalınmasını öngören “spear phishing” (oltalama) yöntemi ile ele geçirilmiş. Kaynaklar, gizli ticari belgeleri çalan hackerların daha sonra bunları çevrimiçi sızdıranlarla aynı kişiler olup olmadığının henüz net olmadığını söyledi.
Sızdırılan belgeler, seçim kampanyası sırasında muhalefette bulunan İşçi Partisi tarafından kullanılmıştı ve belgelerin hükümetin çok beğenilen Ulusal Sağlık Hizmetini ABD’ye satma planını gösterdiği öne sürülmüştü.