Birçoğumuz Google ile paylaştığımız verilerin kapsamının farkında değiliz. Google Takeout özelliğini kullanarak hangi verilerinizin yer aldığını görebilir ve çok şaşırabilirsiniz.
Google üzerinde emailler, telefon konuşmaları, chat, aramalar, sık kullanılanlar, parolalar, fotoğraflar, YouTube görüntüleri, alışverişler, toplantılar, seyahatler, dinlenilen müzikler, kitaplar, sağlık bilgileri, rehberler, internet siteleri ve silinenler de dahil Google Drive üzerinde bulunan tüm belgelere dikkat etmek gerekiyor.
Google Takeout üzerinde talep edilen arşiv, verilerin büyüklüğüne göre uzun sürebiliyor. Veriler arasında tüm cihazlarda yer alan aramalar da bulunuyor. My activity özelliğiyle paylaşım ayarları kişiselleştirilebiliyor.
İnternet tarayıcılarında gizli mod (incognito) kullanılmadığı taktirde tüm arama bilgileri bilgisayardan silinse bile Google üzerinde kayıtlı kalıyor.
Google arama verileri üzerinde alışveriş profilinizi oluşturuyor ve bu profile göre Google reklamları kullanıcıya gönderiliyor.
Kişisel bilgileriniz Google arama sonuçlarından nasıl kaldırılır?
KONUM BİLGİSİ İÇİN TIMELINE ÜZERİNDEN KONTROL SAĞLANABİLİR
Telefonda “location history” özelliği açıksa, gittiğiniz her yerin tarihçesi Google üzerinde tutuluyor. Bunları harita üstünde görmek için ise timeline’a bakmak gerekiyor. Arayüzde herhangi bir güne veya yere zoom yaparak, oradaki tüm hareketlerinizi görebilirsiniz.
Google sadece kendi hizmetlerinden değil, kullandığınız tüm uygulamalardan ve uzantılardan da veri topluyor. Örneğin hangi ülkeden ne zaman vpn uzantısını çalıştırdınız, o açıkken ne aramalar yaptınız gibi soruların cevabı bulunabiliyor.
Kaynak: Ekşi Şeyler