Dijital Güvenlik

Facebook verdiğiniz pizza siparişini nasıl biliyor?

Facebook kullanıcı verisi güvenliği sorgulanıyorFacebook üzerindeki 533 milyon kullanıcı verisinin bir hacker platformunda sızdırılması üzerine sosyal medya platformunun topladığı verilerin güvenliği yeniden gündeme geldi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) ise konu ile ilgili Facebook hakkında inceleme başlattığını duyurmuştu. Son gelişme ise verileri çalınan bir Facebook kullanıcısının yaptığı incelemelerde ortaya çıktı.

533 milyon kişiden biri olduğunu öğrenen @zamaan_qureshi adlı Twitter kullanıcısının yayımladığı görüntüler üzerine Facebook’un topladığı veriler yeniden gündem oldu.

Facebook’un veri ihlallerini takip eden The Real Facebook Oversight Board kuruluşuna üye olan Zamaan Qureshi, “Facebook açık değilken bile Facebook’un kullanıcı verilerini topladığını ve bunun beni de ilgilendirdiğinin farkındaydım” ifadelerini kullandı.

Verilerinin sızdırıldığını öğrendikten sonra Facebook verilerini indirmeye karar veren Qureshi, indirdiği veri dosyalarında iletişim bilgileri, mesajlar gibi dosyaların yanında “your_off_facebook_activity” adlı bir dosyayı fark etti. Son üç yılda ziyaret ettiği sayfaları gösteren Facebook dışı etkinlik klasörünü görüp şaşırdığını söyleyen Qureshi, Facebook’un, internet üzerinde yaptığı tüm hareketlerini takip ettiğini söyledi.

Facebook’taki dev sızıntıda herkesin aklına gelen soru: Benim bilgilerim de çalındı mı?

Söylediği Pizza siparişinden, Fordham Üniversitesi başvurusuna kadar her bir işlemin Facebook tarafından takip edildiğini ve verilerin “your_off_facebook_activity” dosyasında bulunduğunu belirten Qureshi, Facebook Dışı toplanan verilerinin geçmişini sildi ve Facebook Dışı veri toplanma özelliğini devre dışı bıraktı. Tüm Facebook kullanıcılarından aynı davranışları uygulamasını isteyen Qureshi, yine de Facebook’un kendisini izlemeye devam edeceğini belirtti.

FACEBOOK DIŞI ETKİNLİK NEDİR?

Facebook’a göre, Facebook Dışı etkinliği “işletmelerin ve kuruluşların etkileşimlerini (uygulamalarını veya web sitelerini ziyaret etmek gibi) bizimle paylaştıkları etkinliğin özeti”

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde veya bir çevrimiçi alışveriş uygulaması gibi bir uygulama açtığınızda, platformlarındaki etkinliğiniz Facebook ile paylaşılır ve daha sonra bu etkinliğe göre size hedefli reklamlar gönderir.

Zamaan Qureshi, “Facebook’un bu özelliği kullanmadan önce insanlara bildirim göndermesi gerektiğini” ifade etti.

 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu