Dijital Güvenlik

Android güvenliğinin yumuşak karnı: ‘Google Play Protect’ sınıfta kaldı

Antivirüs programlarına sadece Windows’ta gerek duyduğumuz günler geride kaldı. Zira sadece Windows değil hemen her işletim sistemi şu anda kötü niyetli kişilerin hedefi durumunda.

Android de bu durumdan muaf değil. Bu sadece APK yükleyicileri kullanarak Google Play Store’un dışından uygulamalar yükleyebilmemizden kaynaklanmıyor, aynı zamanda kötü amaçlı yazılımların da bazen Google Play mağazasına girebiliyor olması cihazları virüslere karşı savunmasız bırakıyor. Bu nedenle, Android cihazlarına da bir virüs koruma uygulaması yüklenmesi tavsiye ediliyor. Ancak ileri düzey kullanıcılar, bir dizi basit öneriyi hayata geçirerek de cihazların virüslerden çok iyi bir şekilde korunabileceğini belirtiyor. Bu öneriler, her bir uygulamayı dikkatlice incelemek, puanlara ve yorumlara bakmak gibi basit işlemlerden ibaret. Tabi bir takım üçüncü taraf koruma uygulamaları da mevcut, üstelik Android’in temel koruma ürünü olan Google Play Protect’ten çok daha iyi bir koruma sağlıyorlar. 

ÜÇÜNCÜ TARAF UYGULAMALAR GOOGLE PLAY PROTECT’TEN DAHA GÜÇLÜ

AV-TEST’teki güvenlik uzmanları, Android için en iyi antivirüs çözümlerini belirlemek için yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, her şartta üçüncü taraf korumasının birinci taraftan daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.

Firmanın araştırması, Android işletim sisteminde kullanılan 17 güvenlik uygulamasını analiz etti ve uygulamaları ‘koruma’, ‘performans’ ve ‘kullanılabilirlik’ olmak üzere üç farklı kategoride test etti. Test sonucunda Android için temel ürün olarak işlev gören ‘Google Play Protect’, korumada 0 puan, performansta altı, kullanılabilirlikte dört puan aldı.

Üçüncü taraf uygulamaların çoğu toplamda 18 puan alarak Google Play Protect’i geride bıraktı. 18 puan alan güvenlik uygulamaları şunlar: 

  • AhnLab V3 Mobile Security
  • Avast Mobile Security
  • AVG Antivirus Free
  • Avira Antivirus Security
  • Bitdefender Mobile Security
  • G Data Mobile Security
  • Kaspersky Internet Security for Android
  • McAfee Mobile Security
  • NortonLifeLock Norton 360
  • Protected.net Total AV
  • Trend Micro Mobile Security

Çiçekli elbiseler giyen bir hacker: Maddie Stone’un hikayesi (2)

Tüm bu uygulamalar her üç kategoride de 6’şar puan alarak toplamda 18 puan elde etmiş oldular. Google Play Protect’i bir kenara bırakırsak, en düşük puana sahip uygulamalar ise toplamda 15,5 puan alan Ikarus mobile.security ve Line Antivirus oldu. Line Antivirus, Android kullanıcılarına sunulan genel koruma kategorisinde yalnızca 3,5 puan alırken, Ikarus sadece 4 puan alabildiği kullanılabilirlik kategorisinde hayal kırıklığına sebep oldu. 

AV-TEST’in araştırmaya ilişkin yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kasım 2020’de varsayılan ayarlarını kullanarak Android için 17 mobil güvenlik ürününü değerlendirdik. Testleri gerçekleştirirken tüm uygulamaların en güncel versiyonunu kullandık. Uygulamaların istedikleri zaman kendilerini güncellemelerine izin verildi. Performans, kötü amaçlı yazılım tespiti ve kullanılabilirliğe odaklandık. Ürünler, tüm bileşenleri ve koruma katmanlarını kullanarak kabiliyetlerini göstermek durumundaydı.” 

UYGULAMA İNDİRMEDE EN GÜVENLİ YER GOOGLE PLAY STORE

Sonuçta araştırma, Google Play Protect’e güvenmenin tek başına en iyi fikir olmayabileceğini gösteriyor. Üçüncü taraf bir uygulamaya gerek bile olmadan cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önlemenin yolları da mevcut. Uzmanlar, güvenilmeyen kaynaklardan uygulama indirmekten ve yüklemekten kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Kötü amaçlı yazılımlar zaman zaman Google Play mağazasında ortaya çıksa da yeni uygulamaları indirmek için en iyi yer olmaya devam ediyor. Google ayrıca mağazayı daha güvenli bir havuza dönüştürmek için büyük çaba gösteriyor.

Google, bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada “Play Protect artık sizi doğrudan cihazdaki bilinen kötü amaçlı yazılımların varyasyonları hakkında uyarıyor. Cihaz üzerindeki korumalar, kullanıcıları yükleme sırasında Zararlı Olabilecek Uygulamalar (PHA) konusunda uyarmakta. Ekim 2019’dan bu yana, Google bu sistemi kullanarak 380 bin uyarı yayınladı.” ifadelerine yer verildi.

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu