ABD yönetimi, hacking araçlarının otoriter rejimle yönetilen ülkelere ihracını yasaklamaya hazırlanıyor.
Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), ABD şirketlerinin kötü niyetli bilgisayar korsanlığı faaliyetleri ve insan hakları ihlalleri yoluyla otoriter uygulamaları güçlendirmek için kullanılabilecek yazılım ve donanım araçlarını ihraç etmelerini yasaklayacak yeni denetimlerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Üç ay içinde yürürlüğe gireceği bildirilen kanun, ulusal güvenlik ve terörle mücadele ile bağlantılı sebeplerle “siber güvenlik öğelerinin” ihracatını etkin bir şekilde yasaklayacak.
Kanun, bu öğelerin Çin ve Rusya gibi otoriterlik konusunda sorunlu ülkelere lisanssız olarak ihracatını ve yeniden satışını yasaklayan yeni bir Lisans İstisnası Yetkili Siber Güvenlik İhracatı (ACE) getiriyor.
Yasaklı ülkeler, kitle imha silahlarına sahip olan, ABD’nin ulusal güvenlik endişesi taşıdığı veya silah ambargosu uyguladığı devletleri içeriyor.
Sanayi ve Güvenlik Bürosundan yapılan açıklamada, “ABD Hükümeti, teknolojinin insan haklarını kötüye kullanmak veya diğer kötü niyetli siber faaliyetler yürütmek için suiistimal edilmesine karşı çıkıyor ve bu yeni kurallar, ABD şirketlerinin otoriter uygulamalara güç vermesini engellemeye yönelik.” ifadeleri yer aldı.
Yeni yasa, bu öğelerin, gözetim, casusluk veya ağ cihazlarına erişimlerini kesintiye uğratacak, reddedecek veya geriletecek diğer eylemler dahil olmak üzere kötü amaçlı siber faaliyetlerde bulunmak için kullanılabilecekleri için kontrol altında tutulacaklarını söylüyor.
NSA, siber saldırı düzenlerken hacking gereçlerini Çin’e kaptırmış
Ticaret Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu yasa, Sanayi ve Güvenlik Bürosu’nun Wassenaar Düzenlemesi’ndeki (W.A.) çok taraflı ihracat kontrol rejimindeki müzakerelerin sonucuyla ve Kongre, özel sektör, akademi, sivil toplum ve diğer paydaşlardan bu alanda daha önce yapılan önerilerle tutarlıdır.”
“KÖTÜ AMAÇLI ARAÇLARI ENGELLEMEKTE KARARLIYIZ”
ABD Ticaret Bakanı Gina M. Raimondo ise yerel basına yaptığı açıklamada yeni kuralın, kötü niyetli tehdit aktörlerinin ABD varlıklarını hedef almak ve ABD ulusal güvenliğini tehdit etmek için kullanılabilecek bilgisayar korsanlığı araçlarına erişimini engellemek ve aynı zamanda bunların meşru kabul edilen amaçlarla kullanılmasına izin vermek için tasarlandığını vurguladı.
Bakan Raimondo, “ABD, siber güvenliği ve insan haklarını tehdit eden kötü niyetli faaliyetler için kullanılabilecek belirli teknolojilerin yayılmasını engellemek amacıyla çok taraflı ortaklarımızla çalışma konusunda kararlıdır.” dedi.
Raimondo, sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaret Bakanlığı’nın belirli siber güvenlik öğelerine ihracat kontrolleri uygulayan geçici nihai yasası, meşru siber güvenlik faaliyetlerine imkân sağlamaya devam ederken Amerika’nın ulusal güvenliğini kötü niyetli siber aktörlere karşı koruyan, uygun şekilde geliştirilmiş bir yaklaşımdır.”