Siber GüvenlikUluslararası İlişkiler

Estonya siber krize ‘bulut’ ile hazırlanıyor

Devletler vatandaşlara sundukları hizmetleri dijital ortama taşıdıkça, bu hizmetlerin siber saldırılar ile devre dışı bırakılma riski artıyor. Dijital bağımlılık, hizmetlerin ucuz, hızlı ve sorunsuz verilmesini sağlayan devletlerin karşılaştıkları en büyük risklerden biri olarak öne çıkıyor.

Vatandaşlarına verdiği e-kimlik ile eczaneden ilaç almaktan vergi ödemesine kadar birçok işi dijital ortama aktaran Estonya muhtemel bir siber saldırıda bu hizmetlerin aksamaması için ülkenin dijital hizmetlerini buluta geçireceğini açıkladı.

2007 yılında Rusya ile yaşadığı diplomatik sorunların ardından ağır siber saldırılar sonucu dijital hayatı felç olan Estonya, o günden sonra siber güvenlik konusunda ciddi adımlar attı. 1 ay boyunca süren siber saldırılar nedeniyle Estonlar bir hafta banka hesaplarına ulaşamamışlardı.

Bulut bilişime taşınacak devlet hizmetlerinin sunucularının nerede olacağı ise henüz belirlenmedi. Ülkenin dijital alt yapısının bulut sistemlerine taşınarak serverların Almanya, Hollanda, Avustralya ve Kanada’daki büyükelçiliklere taşınması düşünülüyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu