Uluslararası İlişkiler

Yunanistan’ın Watergate’inde yeni gelişme: Tüm casus yazılım satışları yasaklandı

Yunanistan’ın Watergate’inde yeni gelişme: Tüm casus yazılım satışları yasaklandıPiyasada satılan casus yazılımların çok sayıda Yunan siyasetçi ve gazeteciyi gözetlemek için kullanılmasının ardından hükümet genel bir yasak uygulamaya koyuyor.

Telefon dinleme yazılımları kullanarak çok sayıda siyasetçi ve gazeteciyi izlediği yönündeki suçlamaları sürekli savuşturan Yunan hükümeti, casus yazılımların satışını tamamen yasaklamaya karar verdi. Hükümet bunu yaparken söz konusu yasağın suçlamaları kabul etmek anlamına gelmediğini de açıklama gereği duydu. 

Skandal, temmuz ayında, Yunan politikacı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Nikos Androulakis’in “Predator” olarak bilinen bir mobil casus yazılımla hedef alındığının ortaya çıkmasıyla başladı. Mobil cihazlara gizlice sızma ve veri çalma özellikleriyle bilinen Predator, Kuzey Makedonya merkezli Cytrox şirketi tarafından satılıyor. Androulakis’in casus yazılımla hedef alındığını öğrenmesi üzerine derhal ne olduğunun araştırılmasını önerdiği belirtildi.

HÜKÜMET: SKANDAL DOĞRU AMA BİZİMLE İLGİSİ YOK

O dönemde, suçlunun Yunan hükümeti olabileceğine dair iddialar gündeme gelmiş Başbakan Kyriakos Mitsotakis konuyla ilgili herhangi bir ilgileri olduğu yönündeki iddiaları reddedip olayın soruşturulmasını önermişti. 

Komşuda casus yazılım skandalı: Yunan istihbarat şefi istifa etti!

Araştırmaların ardından Yunanistan’ın istihbarat servisinin Androulakis’i izlediği ortaya çıktı ancak hükümet bu izlemenin Predator ile hiçbir bağlantısı olmadığını ileri sürdü. Mitsotakis de sözkonusu izleme faaliyetinden haberdar olmadıklarını belirtirken izlemeyi “yasal” ancak etik olmayan bir operasyon olarak nitelendirmişti.

Olay bununla bitmedi. Sonrasında başka siyasetçi ve gazeteciler de telefonlarında Predator izlerine rastladı ve skandal büyüdü. Başka kişilerin de izlendiğini ileri sürmesi, Yunan parlamentosunun bir soruşturma başlatmasına ve Mitsotakis hükümetinin istihbarat şefi de dahil olmak üzere üst düzey bürokratlarının istifa etmesine neden oldu. Tüm bunlara rağmen hükümet, Predator’un da dahil olduğu iç izleme faaliyetlerinde herhangi bir dahli olduğunu inkar etmeye devam ediyor.

DİĞER AB ÜLKELERİ DE DİNLEME İDDİALARIYLA ÇALKALANIYOR

Sol eğilimli yayın organı Documento’nun casus yazılım tarafından hedef alındığını iddia ettiği 33 farklı politikacı, gazeteci ve iş sahibine ait bir liste yayınlamasıyla skandal daha büyüdü. Adli bir soruşturma sonucunda hedeflerin telefonlarında zararlı yazılımın izlerine rastlanmasının ardından hazırlanan listede, aralarında bir dışişleri bakanı, bir maliye bakanı, iki eski sivil savunma bakanı, çalışma bakanı, kalkınma bakanı ve turizm bakanının yanı sıra bu bürokratların bazı aile üyelerinin de bulunduğu çok sayıda önemli kişi yer alıyor. Bu kişilerin neden izlemeye takıldığı ya da haklarında hangi bilgilerin toplandığı henüz bilinmiyor.

Yunanistan şu anda casus yazılım kullanımı nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan tek ülke değil. Avrupa genelinde de benzer skandallar hükümetleri siyasi kaosa sürüklüyor. Aralarında Birleşik Krallık, Fransa, Polonya, İspanya ve Macaristan’ın da bulunduğu diğer AB üyesi ülkeler de benzer tartışmalarla çalkalanıyor. 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu