Casusluğun sadece devletler arasında gerçekleşen bir iş olduğu günler geride kalmışa benziyor.
İnternet bir yandan açık isithbarat için bulunmaz bir kaynak sağlarken, gelir modellerini internet teknolojileri üzerine bina etmiş sosyal medya şirketlerinden, güvenlik firmalarına kadar binlerce şirket de artık casusluğun alanına girdiğini söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz günlerde Facebook’tan farklı bir şekilde artık siyasi reklam almayacağını duyuran Twitter bir ‘casus skandalı’ ile çalkalanıyor.
İlgili haber: Gelirleri düşen Twitter’dan radikal adım
Amerikan menşeli sosyal medya platformunun iki eski çalışanı hakkında “Suudi Arabistan yönetimine para karşılığı istihbarat sağladıkları” suçlamasıyla dava açıldı.
Washington Post gazetesindeki habere göre, San Francisco’daki Kuzey Bölge Mahkemesine açılan davada, eski Twitter çalışanları Ahmed Ebuammu ve Ali ez-Zebara, 2015’te Twitter kullanıcılarının kişisel bilgilerini, Suudi yönetimine yakın isimlere para karşılığı aktarmakla suçlandı.
Savcılık, dava dilekçesinde, ABD vatandaşı Ebuammu ve Suudi vatandaşı Zebara’nın, Ahmet el-Mutayri adlı üçüncü bir şahısla bağlantılı olarak faaliyet yürüttükleri, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’a ait MiSK Vakfının yöneticisi Bedir el-Asakir tarafından yönlendirildiklerini belirtti.
6 bin Twitter kullanıcısının bilgileri Suudi Veliaht Prens bin Selman’a gönderilmiş
Ebuammu’nun, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’a ait MiSK Vakfının yöneticiliğini yapan Asakir ile 2014’ün son günlerinde Londra’da buluştuğu ve birkaç hafta içinde istihbarat toplama amacıyla kullanıcı veri tabanına yetki dışı sorgulamalar yapmaya başladığı ifade edildi.
Dava dilekçesinde, suçlanan ikinci Twitter çalışanı Ali ez-Zebara’nın ise 6 binden fazla Twitter kullanıcısına ait kişisel bilgileri, Muteyri aracılığıyla Bin Selman’ın yakınındaki Asakir’e aktardığı iddia edildi.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz