İngiltereUluslararası İlişkiler

Sarsıcı iddia: İngiliz Meclisi’nin Office 365’e geçme sebebi mail trafiğini dinlemek

İngiliz ve Amerikan istihbarat örgütleri GCHQ ve NSA’in, son birkaç senedir İngiliz vekillerin mail trafiğini izlediği iddia edildi.

Eski NSA ajanı Edward Snowden’ın 2013 yılında sızdırdığı belgelerde, İngiliz gizli servisinin (GCHQ) kullandığı ‘Tempora’ programı sayesinde İrlanda Denizi ve İngiliz Kanalı arasındaki internet kabloları üzerinden geçen iletişime müdahil olduğunu ve İngiltere yasalarına göre bunun için GCHQ’ya izin verildiğini söylemişti.

Gazeteci David Campbell’ın Computer Weekly haberinde, parlamentonun 2014’te Microsoft’un sağladığı bulut mail sunucusu hizmetine (Office365) geçmesinin arkasındaki sebeplerin başında, ülke içi haberleşmenin dahi şirketin İrlanda ve Hollanda’daki veri merkezleri üzerinden gerçekleşmesi olduğunu iddia etti. Konuyla ilgili yapılan araştırmada İngiliz parlamenterlerin maillerinin yüzde 65’inin okyanusun diğer yakasından geçtiğini gösterdi. Buradan yola çıkan araştırmacılar NSA’in GCHQ ile birlikte İngiliz meclis üyelerini dinlediğini öne sürdü.

İLGİLİ HABER >> GCHQ ÇALIŞANLARI TOR’A BİLGİ SIZDIRIYOR

Her mesajın GCHQ bağlantılı tarayıcı bilgisayarlardan geçtiğini ifade eden Campbell, bunların İngiltere, Fransa ve Almanya’da tespit edildiğini ekledi.

Tempora sistemi sadece gönderici-alıcı ve konuyu içeren metaveriyi toplarken, e-mailler Symantec MessageLabs’ın ağ genelinde, anahtar kelimelere göre de taranabiliyor.

Snowden’a göre ‘Haruspex’ adı verilen gizli bir siber güvenlik projesiyle GCHQ teknisyenlerine MessageLabs için yetki verilmesiyle e-mailleri ‘ulusal güvenlik’ amacıyla tarayabiliyorlar.

Vekiller, önümüzdeki günlerde tartışmalı Soruşturma Yetkileri Yasası’nı House of Commons’da üçüncü incelemesi ve rapor evresini tartışacaklar. Önerilen yasa, ülkenin gizli servisine geniş yetkiler veriyor.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN DOLDURUN

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu