İsrailli siber güvenlik şirketi Cyber 2.0 hem kendi ürününü test etmek hem de yetenekli hackerları keşfetmek amacıya sıra dışı bir yönteme başvurdu. Şirket dünyanın değişik yerlerindeki hackerlara Cyber 2.0’ın sistemlerini hacklemesi için çağrıda bulunarak yarışma başlattı.
Ofis dışında çalışma kültürünü benimseyen şirketlere yönelik özel güvenlik çözümleri üreten Cyber 2.0’ın, 6 Nisan’da düzenlediği yarışmaya 16 ülkeden katılan 3500 hackerın düzenlediği toplam 500 bin saldırının hiç biri başarılı olamadı.
Ofis dışında çalışanların kullandığı dijital cihazların şirket sistemlerinin güvenliği için ciddi tehdit oluşturuyor. 2015 yılında kurulan Cyber 2.0 geliştirdiği çözümle uzaktan çalışanların şirketlerde yol açacağı siber tehditleri engellemeyi amaçlıyor. Özellikle koronavirüsün yayılımıyla birlikte evden çalışan sayısının arttığı bugünlerde Cyber 2.0’ın böyle bir yarışma açması ‘zamanlaması manidar’ bulundu. Şirket yarışmanın duyurusunu 29 Mart’ta yapmıştı.
Kolay Erişim
YARIŞMA ÜÇÜNCÜ KEZ DÜZENLENDİ
Jerusalem Post’ta yayınlanan habere göre, şirket bundan önce de iki kez aynı yarışmayı düzenledi. İsrail’de düzenlenen ilk yarışmada ödül 100 bin İsrail Şekeli (yaklaşık 30 bin dolar) ABD’de düzenlenen ikinci yarışmada da başarılı olan hackerlara 100 bin dolar ödül verileceği açıklanmıştı. Üçüncüsü düzenlenen Cyber 2.0 hackleme yarışması ilk kez uluslararası olarak düzenlendi.
Yarışmada katılımcılara güvenli olmayan bir sunucuya direkt erişim verdi. Ağ tasarımının da verildiği katılımcılar tüm bilgisayarların Admin parolalarına da sahipti. Güvenlik duvarını bypass etmeleri gerekmediği gibi anti-virüsleri de aşmaları gibi bir zorunluluk yoktu.
Geçmişte düzenlenen yarışmalarda da sonuç değişmedi. Özel şirketlerden hatta askeri kurumlardan katılımın olduğu belirtilen haberde, Cyber 2.0’ı hackleyebilen katılımcının olmadığı ifade edildi. Şirket düzenlediği ilk iki yarışmada ürünlerinin kalitesini göstermeyi amaç edinmişti. Fakat son yarışmada Cyber 2.0’ın önemli bir özelliği ön plana çıkarıldı. Yarışmada Cyber 2.0 zararlı yazılım bulaşmış bir makinenin bağlı olduğu iç ağdaki diğer makinelere zararlı yazılımın bulaşmayı engellediği gösterildi. Yarışmayı kazanan çıkmayınca şirket ödülü bir hayır kurumuna bağışladı.