Halihazırda Japon yatırım devi SoftBank’ta yerel yatırım operasyonlarını yöneten eski Mossad başkanı Yossi Cohen’in yeni durağı İsrailli startup Claroty oldu.
Yassi Cohen’in yönetime girmesi, Claroty’nin aldığı fonlardan sonra geldi.
Kolay Erişim
SOFTBANK’TAN CLAROTY’YE 400 MİLYON DOLAR FON
Geçtiğimiz günlerde İsrail’de bu yılın en büyük finansman turlarının biri gerçekleşti. Yatırım turu, SoftBank Vision Fund 2, Bessemer Venture Partners ve Schneider Electric tarafından yönetildi. Mevcut yatırımcılar ISTARI, Team8 ve Standard Investments (eski adıyla North 40) da katıldı.
Yatırım devi SoftBank’ta yerel yatırım operasyonlarını yöneten eski Mossad başkanı Yassi Cohen’in Claroty’nin yönetim kuruluna girmesiyle birlikte, SoftBank’tan 400 milyon dolar fon alan Claroty’nin toplam hacmi 635 milyon dolara çıktı.
ABD’de sağlık sisteminin başı siber saldırılarla dertte: Hastanelerin yarısı ağını dışarı kapattı
TÜRK ŞİRKET DE YATIRIM YAPTI
Tel Aviv ve New York’ta ofisleri bulunan Claroty, 2014 yılında şu anda CEO görevini yürüten Amir Zilberstein, geliştirme yöneticisi Galina Antova ve Benny Porat tarafından kuruldu. Vardi ise 2020 yılında CEO olarak göreve geldi. Claroty, elektrik tesisleri, petrol ve gaz, kimyasal, su, üretim, yiyecek ve içecek dahil olmak üzere çeşitli segmentlerde tesislerin siber saldırılara karşı güvenliğinden sorumlu. Şirket, 2017’de yüzde 300 büyümesiyle dikkat çekmiş, Türk şirketi Tekfen Holding, İsrailli Claroty’e sahibi olduğu Tekfen Ventures adlı fon aracılığıyla yatırım yamıştı.
Claroty’nin elde ettiği değerlerle birlikte piyasada 1 milyar doların üzerine çıkmasıyla Haziran ayında ‘unicorn’ statüsü kazanmıştı.
İSRAİL’İN YEREL SİBER GÜVENLİK PAZARINDA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Claroty, tıbbi konularda ön plana çıkan İsrailli siber güvenlik firması Medigate’i 400 milyon dolara satın alarak yerel siber güvenlik pazarında bir İsrail şirketinin bir başka İsrailli şirket tarafından en büyük satın alımını gerçekleştirdi.
Giderek büyüyen Claroty’nin CEO’su Yaniv Vardi, “Gelirlerimiz, müşteri sayımız ve çalışan sayımız geçen yıla göre iki katına çıktı” açıklamasını yaptı.
Vardi, “Salgın sırasında çeşitli endüstrilere yönelik siber saldırılarda altı kat artış oldu. Endüstriyel dünya, daha verimli ve rekabetçi olmak için giderek daha fazla cihazı internete bağladı. Ancak bu durum kendilerini bilgisayar korsanları gibi belalara maruz bırakıyor” ifadelerini kullandı.
İsrail’de tıbbi alanlara yönelik siber saldırıların ciddi oranlarda artması, Claroty’nin Medigate’i satın almasının nedenleri arasında gösteriliyor. Halihazırda hastane ve sağlık kuruluşlarını korumak için sistemler geliştiren Medigate, 2017 yılında Jonathan Langer, Ity Kirshenbaum ve Pini Pinhasov tarafından kurulmuştu. Dünya çapında yüzlerce hastaneyle çalışan şirketin yıllık gelirinin on milyonlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.
Medigate hakkında yorumda bulunan Vardi, “Bu alanda güçlü bir liderlikleri var. Bu küçük bir satın alma değil” ifadelerini kullandı.
Claroty’nin Medigate’i satın almasının ardından 140 Medigate çalışanı, 280 çalışanı olan Claroty’ye katılacak ve Claroty toplam çalışan kadrosunu 420’ye çıkaracak.
ABD’de sağlık sisteminin başı siber saldırılarla dertte: Hastanelerin yarısı ağını dışarı kapattı
CİHAZ HARİTASI ÇIKARMADA ÖNCÜ SİSTEMLERE SAHİPLER
İki şirketi birbirine bağlayan ana hususlardan birisi de yalnızca sistemleri koruma konusundaki organizasyonları değil, aynı zamanda organizasyonel sisteme bağlı olan tüm cihazların haritalarını çıkarma konusunda uzmanlığa sahip olmaları olarak biliniyor.
Vardi, “İster bir fabrikadaki denetim sistemleri isterse de bir hastanedeki teşhis ekipmanı olsun. Bu tarz yerlerdeki güvenlik yöneticileri neyin internete bağlı olduğunu bilmiyor ve görmedikleri şeyi de nihayetinde koruyamıyorlar. Bu da bizim rekabet avantajımızı oluşturuyor. Bu ağları haritalıyoruz ve savunmasız noktaları hemen belirleyebiliyoruz” dedi.
Claroty ve Medigate’in karşı karşıya olduğu önemli zorluk, kritik altyapının genellikle yalnızca bilgisayar korsanları için değil, gelişmiş ve karmaşık kaynaklara ve siber saldırı yeteneklerine sahip devletler, hükümetler ve istihbarat örgütleri için de çekici bir hedef olması gerçeğinde yatıyor.
Bu durum, bu tür altyapıların korunmasını zorlaştırsa da Vardi, “Endüstri şirketleri, gıda üreticileri ve hastaneler, korumasız ürünleri internete bağlayarak kim olduklarına bakılmaksızın bilgisayar korsanlarına açık hale getiriyor. Bir bilgisayar korsanına açılan vektör, ister devlet ister bir grup suçlu olsun, aynı vektördür. Ancak yabancı devletlerin saldırılarına karşı bile kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz” açıklamasına bulundu.
REKABET KIZIŞIYOR
Claroty’nin girdiği alanda çok fazla rekabet bulunuyor. Claroty’nin rakipleri arasında IoT (nesnelerin interneti) güvenliği ile ilgilenen, internete bağlı cihazları koruyan İsrailli şirketler Axonius ve Aramis ile endüstriye odaklanan ve işlerinin çoğunda Claroty ile rekabet eden Amerikalı şirket Nozomi Networks yer alıyor. Microsoft da yakın zamanda İsrailli şirket CyberX’i satın aldıktan sonra bu alana girmesiyle rekabetin kızışacağı tahmin ediliyor.
Vardi ise Medigate’i satın aldıktan sonra Claroty’nin rakiplerinden daha kapsamlı siber güvenlik çözümleri sunabileceğine inanıyor.