İran

İran’dan ABD yaptırımlarına karşı Kuzey Kore taktiği

ABD İran’a yönelik yaptırımlarını sürdürürken, ülkedeki hackerler Bitcoin’i güvence altına almak için fidye yazılım üzerinde çalışıyor. Fidye yazılımı bir kullanıcının programa yeniden giriş yapabilmesi için belirli bir tutarı ödeyene kadar bilgisayarı etkisiz hale getiren zararlı bir yazılım türü.

Hackerlerin fidye yazılımları kullanarak ödemeleri kripto para ile almak niyetinde oldukları iddia ediliyor. Zira ABD’nin ambargosunu en az hasarla atlatma girişimlerinde kripto paralar son dönemde önemli bir alternatif haline gelmiş durumda. Bu iddiayı dile getirenler ise Wall Street Journal’a açıklama yapan siber güvenlik uzmanları.

Accenture PLC’nin siber güvenlik istihbarat grubu, son iki yılda İranlıların ürettiği beş fidye yazılımı varyasyonunu takibe aldı. Accenture’daki endüstriyel siber güvenlikten sorumlu yönetici Jim Guinn’e göre, İranlı hackerler bu şekilde kripto para ödemelerini güvence altına almayı umuyor. Fidye yazılımlarının İran’la bağlantısını ortaya koyan birkaç ipucu bulunuyor. İran merkezli bilgisayarlara bağlı Farsça mesajlar bu ipuçlarından biri. Yakın tarihli bir Accenture raporu, fidye yazılımının İran hükümetinin desteklediği taraflar, suçlular veya her ikisi tarafından yönetilebileceğini ortaya koyuyor.

Fidye yazılımları San Francisco Belediyesi Ulaştırma Dairesi, Birleşik Krallık hastaneleri ve kargo gönderilerinde ödeme sistemlerini devre dışı bırakarak yıllardır hem işletmeleri hem de hükümetleri rahatsız ediyordu. Hükümet tarafından desteklenen korsanlar bazı durumlarda kurbanlardan kripto para ödemeleri elde etmişlerdi.

İLGİLİ HABER >> Kuzey Kore “hacklemede” süper güç!

Bir diğer siber güvenlik firması olan CrowdStrike’ya göre, iDefense’nin keşfettiği bir tür fidye yazılımı İran hükümetiyle bağlantılı. CrowdStrike, Tyrant adlı yazılımın, İran vatandaşlarının hükümetin vatandaşların özel hayatını takip etmesinin önüne geçecek yazılımları indirmelerini engellemek için geliştirildiğini belirtti.

Palo Alto Networks Inc. ve Symantec Corp da geçtiğimiz ay İran’la bağlantılı iki veri hırsızlığı operasyonunu ortaya koyan raporlar yayınlamıştı.

Bilgisayarları kripto para madenciliği yapmak için işleme gücünden mahrum bırakan kripto madencilik yazılımı ile de İran arasında bağlantı tespit edilmişti.

Accenture, Orta Doğu müşteri ağlarına kurulmuş, İran’a işaret eden dijital ipuçları ile donatılmış, bir kripto madencilik yazılımına dikkat çekti.

Guinn’e göre kripto madencilik yazılımı Orta Doğu’daki doğalgaz ve petrol tesislerinde sorun yaratıyor.  Geçen yıl milyonlarca dolarlık hesaplama döngüsünün çalındığını tahmin ediyor.

İran hükümeti ise iddiaları reddetti. Siber saldırılara katılmadığını açıklayan hükümet, bunun bir korsanlık vakası olduğunu iddia etti. ABD ve İsrail tarafından on yıl önce başlatılan Stuxnet adlı bir siber saldırı, İran’ın nükleer programı için uranyum zenginleştirme santrifüjlerini devre dışı bırakmıştı. İran hükümet yetkilileri ve güvenlik araştırmacılarına göre, ülke bu olaylardan sonra kendi siber yeteneklerini geliştirmeye odaklandı.

IronNet Cybersecurity Inc.’in CEO’su ve ABD Siber Komutanlığı ve Ulusal Güvenlik Dairesi eski müdürü Keith Alexander, kripto madenciliğinin ve hırsızlığın nakit sıkıntısı çeken ülkelerin hızlı kâr elde etmesinin bir yolu olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda da nükleer programından dolayı ABD’nin yaptırım uyguladığı Kuzey Kore tüm dünyayı etkileyen WannaCry fidye yazılımını geliştirmiş ve Bitcoin elde ederek yaptırımları aşmayı denemişti.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu