ABD’nin kara listeye aldığı Çin teknoloji devi Huawei’nin 5G altyapı hazırlıkları uluslararası politikayı etkilemeye devam ediyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Matt Pottinger liderliğindeki ABD delegasyonun İngiltere’nin 5G ağında Huawei teknolojilerini kullanmamaları yönündeki önerinin ardından, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (MI5) Başkanı Andrew Parker, Huawei’ye destek mesajları verdi.
Johnson, BBC’ye verdiği röportajda, “İngiliz halkı mümkün olan en iyi teknolojiye erişmeyi hak ediyor. Herkes için gigabit düzeyinde geniş band teknolojisini hayata geçirmeyi istiyoruz. Eğer bir marka eleştiriliyorsa, alternatifi de belirtilmeli.” ifadelerini kullandı.
Almanya, geçtiğimiz günlerde Huawei tartışmalarına değinerek 5G altyapı ihalesine girecek şirketleri belirlemede ‘güvenlik’ endişesinin belirleyici rol oynayacağını açıklamıştı.
Uluslararası güç mücadelesine dönüşen 5G ihalesinde gözler Almanya’da
İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı MI5 Başkanı Andrew Parker da, “Gerçek şu ki 5G’de Huawei’ye ihtiyacımız var. Bu fırsatı kaçırırsak, bu teknolojiye erişmemiz uzun yıllar alabilir. İngiltere’nin Huawei teknolojisini kullanmasının Amerika Birleşik Devletleri ile istihbarat ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
50’den fazla ülke ile anlaşma imzalandı
Huawei ayrıca, bilgi teknolojisi, telekomünikasyon ve tüketici teknolojisi pazarları için araştırmalar gerçekleştiren kuruluşlardan International Data Corporation’ın (IDC) her çeyrekte yayınladığı Dünya Kurumsal Depolama Sistemleri İzleme Raporu’na göre, bir yıl içerisinde yüzde 49,6 gelir artışı sağlayarak küresel depolama pazarında 4. sıraya yükseldi.
Huawei, halihazırda 50’den fazla ülke ile 5G altyapısı anlaşması imzaladı.
“Uygurların toplandığı kamplarda gözetim sistemi kurdu” iddiası Huawei’nin başını derde soktu