Geçtiğimiz hafta fidye yazılım saldırısına uğrayan İsviçreli havaalanı yer hizmetleri firması, işe alımlara ilişkin sızdırılan bir dosyada “Müslümanlar fişleyerek ayrımcılık mı yapılıyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Tehdit aktörlerinin paylaştığı örnek veri setinde, iş başvurusu yapanlara ait aday olunan iş pozisyonu, ad-soyad, pasaportların çekilmiş fotoğrafları, pasaport numarası, uyruk, din, e-posta ve cep telefonu gibi bilgiler yer alıyor. Din kategorisinde adayların Müslüman/Müslüman değil şeklinde ayrılması dikkati çekti.
Swissport geçtiğimiz günlerde fidye yazılım saldırısı sonrası veri ihlali bildiriminde bulunmuştu. Saldırı sonrası uçuşlarda önemli ölçüde aksamalar yaşanmış ve birçok alanda hizmet verilememişti. Tehdit aktörleri daha sonra blog sitesinden söz konusu paylaşımı kaldırdı.
Arakanlı Müslümanlar’dan Facebook’a milyarlarca dolarlık şiddeti teşvik davası
Saldırganlar ilerleyen günlerde daha fazla veri paylaşacaklarını belirterek, 1,6 TB büyüklüğünde olduğunu iddia ettikleri veritabanını satışa çıkardı.
Yaklaşık 3 milyar dolar yıllık gelire sahip olan firma 50 ülkede 310 havaalanında hizmet veriyor. Firma, 66 bin çalışanıyla yıllık ortalama 282 milyon yolcuya hizmet veriyor ve. 4,8 milyon tona yakın kargo taşıyor.
Blackcat olarak da bilinen AlphV fidye yazılım grubu AlphVM , BlackMatter’ın bir operasyon sonrası kapanmasından sonra ortaya çıkmıştı. Tehdit aktörleri ABD, Avustralya ve Hindistan dahil olmak üzere çok sayıda ülkeden kurbanları bulunuyor. Grubun fidye talebi genellikle 400.000 ila 3 milyon dolar arasında değişiyor.