Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), uluslararası siber dolandırıcı şebekesini çökerten bir operasyona imza attı.
Europol ve birçok ülkenin kolluk kuvvetlerinin düzenlediği ortak operasyonda büyük ölçekli CEO dolandırıcılığına karışan Fransız-İsrail suç şebekesine büyük darbe vurdu.
Sahte CEO kılığına bürünerek şirketleri dolandıran suç şebekesinin yaklaşık 38 milyon avroyu çaldığı ortaya çıktı.
Tehdit aktörleri Aralık 2021’in başlarında, Fransa’nın kuzeydoğusundaki Haute-Marne bölgesinde bulunan ve metalürji alanında uzmanlaşmış bir şirketin CEO’sunun kimliğine büründü.
Dolandırıcılar şirketin muhasebecisinden Macaristan’daki bir bankaya 300.000 avro tutarında acil ve gizli bir transfer yapmasını istedi. Daha sonra muhasebecinin yaptığı aktarım ortaya çıkınca şirket dolandırıldığını anladı ve kolluk kuvvetlerine başvurdu.
CEO ADINA İSRAİL’DEKİ TELEFON NUMARASINDAN ARAMALAR YAPILDI VE E-MAİLLER ATILDI
Soruşturmacıların yaptığı araştırmalar sonucunda sözde CEO’dan gelen aramanın ve e-maillerin İsrail’deki bir numaradan yapıldığı ortaya çıktı. Aynı yılın sonlarında, Paris merkezli bir gayrimenkul çalışanı de benzer bir yöntemle dolandırıcılık mağduru oldu. Bu vakada yaşanan zarar ise öncekinin çok üzerinde oldu.
Dolandırıcılığı gerçekleştirmek için suç şebekesi, tanınmış bir Fransız muhasebe şirketinde çalıştıklarını söyleyerek avukat kılığına girdi. Çete üyeleri mağdurun güvenini kazandıktan sonra, büyük, acil ve gizli bir transfer talebinde bulundu.
Danışman gibi davranarak Mali İşler Müdürü’nü (CFO) milyonlarca avroyu yurt dışına transfer etmeye ikna eden şebeke, şirketi birkaç gün içinde yaklaşık 38 milyon avro dolandırdı.
Dolandırıcılar, önceden var olan bir kara para aklama planlarını işleme sokarak fonları hızlıca farklı Avrupa ülkelerine, ardından Çin’e ve son olarak da İsrail’e aktardı.
Bu iki dolandırıcılık arasındaki bağlantı Ocak 2022’de Parisli emlak şirketinin şikâyette bulunmasıyla kuruldu. Europol tarafından kolaylaştırılan bilgi alışverişi ve uluslararası iş birliği, suç ortaklarının, çalışma yöntemlerinin ve fonların ortaya çıkarılmasını sağladı.
Söz konusu soruşturmada Ocak 2022’den bu yana bilgi alışverişini kolaylaştıran, finansal, kripto para analizleri ve uzmanlığı dâhil olmak üzere özel analitik destek sağlayan Europol, 2020 yılında, ekonomik ve mali soruşturmalar arasındaki sinerjiyi artırmak ve bu büyük suç tehdidiyle etkin bir şekilde mücadele etmek için kolluk kuvvetlerini destekleme kabiliyetini güçlendirmek adına Avrupa Mali ve Ekonomik Suçlar Merkezi’ni (EFECC) kurmuştu.