TED

Hükümetler siber savaşı anlayamaz, hackerlara ihtiyacımız var

İstihbarat tehditleri, güvenlik analizi ve kişisel gizlilik teknolojileri üzerine çalışan bir araştırmacı olan Rodrigo Bijou, 2015 yılının Aralık ayında yaptığı TED konuşmasında hükümetlerin artık günümüzde yaşanan siber savaşları anlamakta bireylere göre çok daha geride kaldığından ve güvenliğimizi sağlamak için bireyleri dijital olarak kontrol etmekten vazgeçmeleri gerektiğinden bahsediyor.

İnternet ve diğer teknolojiler ile özellikle sosyal medyanın global çapta yaygınlaşması sonucu birçok genç, birbirinden ayrı farkındalıklarla internet üzerinden radikalleşmeye başladı. Kimileri Facebook üzerinden ulaştıkları terörist örgütlere katıldılar; kimileri ise ülkelerinde verdikleri demokrasi mücadelelerini dijital sınırları aşarak Twitter üzerinden duyurdular. Bijou’ya göre bu, çağımızda yaşanan çatışmaların artık coğrafi sınırların ötesine geçtiğinin en büyük kanıtı. Bu sınırların her geçen gün daha çok dijitalleşmesiyle bireyler, hükümet ve askeri istihbarat servislerinin geri kalmış teknolojilerine kıyasla yeni çevrimiçi platformlara çok daha hızlı uyum sağlıyor.

Bilgi/Siber güvenlikle ilgili TED konuşmaları için tıklayınız

İstihbarat Güçleri Radikalleşmeyi Fark Etmekte Yetersiz

Her geçen gün genç bireyler internet üzerinden radikalleşirken, aynı zamanda Charlie Hebdo saldırısı öncesinde olduğu gibi insanların bilgisayarlarına yüklediği bir görselle zararlı yazılımlar bilgisayarlarımızı çok kısa süreler içerisinde ele geçiriyor. Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı saldırıların birbirlerini tetikleyerek ilerlediği 21. yüzyılda siber savaşların içindeyse hükümetler yer alamıyor.

Dünya Tehdit Değerlendirmesi adı altında yapılan bir çalışmadan bahseden Bijou, 2007’de hazırlanan tehditler listesinde siber güvenlikten hiç söz edilmemesini hükümetlerin bu konudaki yetersizliğine bağlıyor. Listeye yıllar sonra, 2011’de girmeyi başaran siber güvenlik meselesi daha sonraki yıllarda önem kazansa da Bijou’ya göre çalışma takip edilemeyen bu dijital savaşların hükümetler tarafından nasıl engellenemediğini açıkça gözler önüne seriyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

Siber Güvenliği Sağlamanın Anahtarı: Hackerlar

Peki kurumlar ve hükümetler bu çatışmaları engellemekte yetersiz kalıyorsa, güvenlik nasıl sağlanacak? Bijou’ya göre bu sorunun çözümü bireyler ve bireylerin arasındaki güvenlik ağlarında saklı. Günümüzde bireyler siber güvenlik konusunda hükümetlerden çok daha güçlü bir noktadaysa, bireylerin yeterli bir eğitim düzeyine erişmesi sağlanarak kötü amaçlar yerini daha güvenli bir çevrimiçi ortama bırakabilir.

Bijou’nun da bahsettiği gibi, bireylerin daha çok güç sahibi olması aslında hükümetlerin ve kurumların güç kaybetmesi anlamına geliyor. Bireysel olarak herkesi izleyebilmek sadece istihbarat birimlerinin değil; herhangi bir hacker’ın kolaylıkla yapabileceği bir eylem olduğundan, hükümetlerin kitlesel izlemeden vazgeçmesi halinde dünyanın başka bir yerinde bilgisayarımızı ele geçirmeye çalışan biri de bunu yapamayacak. Bu durum Bijou’ya göre, siber güvenliğin en üst noktaya çıkabilmesi adına ilham verici teknolojik bir fırsat.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu