Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, güvenlik endişeleri nedeniyle personelinin Çinli teknoloji firması Bytedance’e ait olan sosyal medya uygulaması TikTok’u kullanmasını yasakladı.
Bununla birlikte yakın zamanda diğer AB kurumları olan AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun da benzer adımlar atması bekleniyor.
Kolay Erişim
BATI İLE ÇİN ARASINDAKİ GERGİNLİK TIRMANIYOR
Batılı hükûmetler, Çinli teknoloji şirketlerinin istihbarat servislerine, özellikle yüksek değerli siyasi ve güvenlik hedeflerine odaklanarak tüm dünyada büyük miktarda veri toplama konusunda yardımcı olduğuna dair kanıtlar karşısında giderek daha fazla endişe duyuyor.
AB kurumları olan Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, geçtiğimiz gün çalışanlarına yaptıkları açıklamada, personellerinden TikTok uygulamasını işle ilgili uygulamaların yüklü olduğu iş ve kişisel cihazlarından kaldırmalarını talep etti.
15 MART’TAN ÖNCE KALDIRILMASI GEREKİYOR
Yaklaşık 32 bin personeli olan Komisyon, TikTok’u resmî cihazlarından kaldırmaları talimatı verildiğini ve işle ilgili herhangi bir uygulama yüklüyse, uygulamayı kişisel cihazlarından da kaldırmaları gerektiğini söyledi.
Alternatif olarak personel TikTok’u yüklü tutmakta ısrar ederse işle ilgili uygulamaları kişisel telefonlarından silebilir.
Personele gönderilen e-postada, “Komisyon’un verilerini korumak ve siber güvenliğini artırmak amacıyla, Avrupa Komisyonu Kurumsal Yönetim Kurulu, TikTok uygulamasını kurumsal cihazlarda ve Komisyon mobil cihaz hizmetine kayıtlı kişisel cihazlarda askıya almaya karar vermiştir.” ifadeleri yer aldı.
Komisyon, personelin TikTok’u 15 Mart’tan önce kaldırması gerektiğini belirtti.
GÜVENLİK RİSKLERİNİ AÇIKLAMADILAR
Komisyon, personeli için bir uygulamanın kullanımını ilk kez askıya aldığını söyledi.
AB Komisyonu sözcüleri Eric Mamer ve Sonya Gospodinova alınan kararın “özenli” bir analizin sonucu olduğunu belirtti.
Sözcüler, uygulamanın AB yürütmesi için önemli siber güvenlik ve veri riskleri oluşturduğu sonucuna varmalarına yol açan bilgileri açıklamayı ise reddetti.