Baskıcı hükümetlere karşı protesto gösterileri düzenleyen muhalifler ile Amerikan teknoloji şirketleri arasındaki ilişkiler açısından önemli bir gelişme yaşandı.
Arap Baharı sürecinde, göstericilerin organize olması için çeşitli kolaylıklar gösteren şirketlerde Apple, Hong Kong’da Çin yönetimine karşı ayaklanan protestocuları zor duruma sokacak bir adım attı.
Apple, Hong Kong’da protestoculara polis güçlerinin nerede olduğunu takip etmesine yarayan uygulamayı yayından kaldırdı. Şirket, uygulamanın güvenlik güçlerine tuzak kurmak için kullanıldığını açıkladı. Çin devlet gazetesi uygulamaya izin verdiği için Amerikan teknoloji devine sert eleştiriler yöneltmişti.
Mısır ve Tunus’ta baskıcı rejimlere karşı yapılan gösteriler sırasında başta sosyal medya şirketleri olmak üzere ABD’li teknoloji şirketleri göstericilere devletin engellemelerine rağmen kolaylık sağlayan uygulamalara erişim için ellerinden geleni yapmıştı. Apple’ın tavrının arkasında Çin’deki yatırımları olduğu tahmin ediliyor.
HKmap.live isimli uygulama kullanıcıların polisin ve protestocuların yerlerini gerçek zamanlı olarak yükleyebilmelerine ve takip edebilmelerine olanak sağlıyordu.
İlgili haber: Çin Hong Kong protestocularını mobilden vurdu
Uygulama satış platformu Apple Store’a koymayı daha önce yapılan başvuruyu reddeden şirket geçtiğimiz hafta onay vermişti.
Öte yandan Google, herhangi bir şirket politikası ihlali olmadığını belirterek söz konusu uygulamanın kendi platformundan kaldırılmadığını açıkladı.
Çin’in özel yönetim bölgesi Hong Kong’da on binlerce insan, suçluların yargılanmak üzere Pekin’e iadesi için önerilen yeni yasaya karşı sokaklara döküldü. Halk aylardan beri gösterilere devam ediyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz