Avrupa, en önemli gündem maddelerinden biri olan siber güvenlik konusunda savunmasını güçlendirecek ileri hamleleri tartışıyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin motor gücü olan Almanya’dan önemli bir çıkış geldi.
Geçtiğimiz hafta ordusunda siber güvenlik birimi kuran Almanya, ülkenin kritik altyapısına saldıran yabancı hackerları hedef almayı planlıyor. Bu konudaki açıklama Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından yapıldı.
Alman bakan, pazar gecesi ARD televizyonunda yayınlanan özel mülakatta, elektrik altyapısı gibi hayati öneme sahip yerlere saldırı gerçekleştirenlerin hedef alınabilmesinin önünü açacak yeni bir yasal düzenleme getirmeyi değerlendirdiklerini belirtti.
Maiziere, “Korumanın yanında ordunun, yabancı sunucuların (serverların) izini sürüp, –gerekli olduğu takdirde- yok edebilmesine imkan tanıyan, yeni uluslararası kurallara ihtiyaç var. Tabii Almanya’da da.” dedi.
Bu konudaki yeni düzenlemelerle ilgili kararın, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerin ‘hemen ardından’ verilmesi gerektiğini vurguladı.
Alman iç istihbaratı BfV’ye göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan ülkede, hükümet kurumları, ordu ve özel şirketler, Rusya, Çin ve İran’dan her gün yüzlerce siber saldırıya maruz kalıyor. Hackerlar, Alman ordusunun, parlamentosunun ve Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun bilgisayarlarını hedef alıyor.
Alman parlamentosu vekilleri geçtiğimiz haftalarda İsrail gazetesi Jerusalem Post’un sitesine aitmiş gibi görünen bir linkle işletilmeye çalışılmış, ancak meclisin yenilenen siber savunma sistemi bu saldırıyı bertaraf etmişti.
RUSYA ENDİŞESİ
BfV Başkanı Hans-Georg Maassen geçtiğimiz ay Hanover şehrinde düzenlenen teknoloji konferansında Almanya gibi değerli endüstriyel teknolojiye sahip Batılı ülkelerin siber casusların hedefinde olduğunu söylemişti. Almanya’da, Rusya’nın Merkel hükümetinin istikrarını bozmak ve eylül ayındaki seçimlere müdahale etmek amacıyla siber saldırılar gerçekleştireceği yönünde artan bir endişe var.
YENİ SİBER ORDU
Alman ordusu, siber saldırılara daha etkin bir şekilde karşı koyabilmek üzere geçtiğimiz hafta siber savunma birimi oluşturdu. Bu birimdeki personel sayısının temmuz ayında 13 bin 500’e çıkarılması planlanıyor.
Fransa’da 7 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda favori aday olarak yarışacak olan Emmanuel Macron da pazartesi günü yaptığı açıklamada, seçilmesi halinde terörle mücadele çabalarını güçlendirmek üzere Google ve Apple gibi teknoloji devi şirketlerden bilgi talep edilmesine imkan tanıyacak bir AB inisiyatifi için harekete geçeceğini söylemişti.