4 Haziran 1983 günü, ABD Başkanı Ronald Reagan, Camp David’de geçirdiği günlerin çoğunda yaptığı gibi birkaç rapor okuyup akşam yemeğini yedikten sonra bir film izlemeye koyuldu.
Üç ay öncesinde Star Wars programına onay vererek Sovyetler’in nükleer füzelerini uzaydan müdahaleyle imha etmeyi amaçlayan başkan, o gece izlediği WarGames filminden çok etkilendi.
Matthew Broaderick’in yönettiği filmde bir hacker, bilgisayar oyunu oynadığını zannederek ABD’nin Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı’nın (NORAD) ağlarına sızıyor. Tesisteki silahları bilgisayarından kontrol edebilen gencin yaptıkları yüzünden ülkeler 3. Dünya Savaşı’nın eşiğine geliyor.
Reagan ertesi gün Beyaz Saray’da yaklaşık 20 üst düzey yetkiliyle toplantı yaparken hâlâ filmin etkisindeydi. Toplantıda Sovyetler ile yapılan müzakereler ve yeni bir tip nükleer füze konuları tartışılırken, Başkan birden araya girdi ve WarGames filmini kimlerin izlediğini sordu. Kimse izlememişti. Reagan, filmin uzun bir özetini anlattı.
İlgili Haber>> “Büyük Birader” ABD, 500 milyon insanı sürekli takip edecek
Genelkurmay başkanından, hazine bakanına kadar ülkeye yöneten kişilerle dolu odada sıkılanlar, göz devirenler çoktur. Muhtemelen ‘uçma başkan’ düşünceleri zihinlerden hızla geçmektedir. Çünkü Reagan 3 ay önce lazerle donatılmış silahlarla Sovyet füzelerini vurma ‘hayallerini’ paylaşmış ve fakat ulusal güvenlik elitleri tarafından ‘uçuk’ bulunmuştur.
Kolay Erişim
Durum Çok Vahim
Filmin özetini bitirdikten sonra Reagan, Genelkurmay Başkanı John Vessey’e döner ve, “Böyle bir şey gerçekten olabilir mi?” diye sorar. Bu tür sorulara alışık olan Vessey, araştıralım der ve konu kapanır.
Bir hafta sonra Beyaz Saray’a gelen Vessey, Reagan’a, “Durum düşündüğünüzden de vahim” der ve hazırlıklar başlar. 15 aylık bir çalışma sonrasında National Policy on Telecommunicaitons and Automated Information Systems Security (NSDD-145) gizli belgesi ortaya çıkar. 17 Eylül 1984’de Başkan’ın onayından geçer.
Belgede, yaygınlaşmaya başlayan kişisel bilgisayarlar ve henüz piyasaya ilk kez çıkan laptopların dışarıdan müdahaleye açık olması bir tehdit olarak görülür. Düşman istihbarat servislerinin bu cihazlara izinsiz erişim sağlayarak istismar edilebileceği üzerinde durulur.
NSA Tek Yetkili Oldu
Sonuç olarak 1952’de kurulmuş olan ve Amerikan istihbarat kurumlarından en gizemlisi olarak bilinen NSA, ülkedeki tüm sunucu ve bilgisayarların güvenliğinden sorumlu hale gelir.
Reagan’ın izlediği film sonrasında zihnini kemiren garip soruyu sormasıyla başlayan olaylar zinciri ABD’nin uluslararası siber çatışmalara karşı farkındalık geliştirmesinin yolunu açarken bir siber alan stratejisinin de temellerini atmıştır.
*Reagan’ın anısı Fred Kaplan’ın Dark Territory kitabından alınmıştır.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz