Sony’e karşı yapılan Kuzey Kore kaynaklı saldırının yankıları devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nin İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, hükümet ile özel şirketlerin ortak hareket etmesiyle siber tehdide karşı koyabileceklerini savundu.
“Siber ‘Pearl Harbor’u engellemek” isimli yazısında Teksaslı temsilci McCaul, Hollywood’a yapılan siber saldırıyla bu tehdidin öneminin Amerikalıların bilinçlerine kazındığını belirterek, “Ancak biz bu tehdide karşı yıllardır mücadele ediyoruz” dedi. Sıradan pek çok Amerikalının, siber saldırıları sadece kimliklerine ya da banka hesaplarına yönelik zannettiğini belirten Amerikalı vekil, Sony’ye yapılan saldırının bombalı bir saldırı kadar zarar verebileceğini ortaya koyduğunun altını çizdi.
Son saldırının getirdiği ekonomik zararın şirketi huzursuz edebileceğini ancak esas dikkat edilmesi gereken noktanın, bu siber saldırının ABD topraklarındaki bir şirkete düzenlenmiş olması olduğunu belirtti. Benzer bir saldırı ile elektrik hatlarının çökebileceğini, hava veya tren ulaşımında sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti.
Amerikalı vetkili McCaul, siber saldırının Kuzey Kore kaynaklı olduğunun göründüğünü ancak bu tür saldırıların cezasız kaldığı için Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerin de benzer saldırılar düzenlediğini belirtti. Amerika Güvenlik Ajansı’nın eski direktörü General Keith Alexander’in bu tür saldırılarla büyük oranda fikri mülkiyet kaybı yaşandığını ifade ettiğini ve bunun da ülke tarihindeki “en büyük varlık transferi olduğunu” söylediğini aktardı. McCaul, “Bunu engellemek için etkili bir stratejimiz yok,” diye de ekledi.
Teksaslı temsilci, son 2 yıl süresince ülkeyi tehdit eden siber saldırılara karşı kanun maddeleri hazırladıklarını belirtti. “Siber tehdit karşısında hükümet ile özel şirketler arasındaki bilgi paylaşımının nasıl olacağının altyapısını hazırlayan kanunlar yaptık,” diyen McCaul, bu sayede kritik öneme sahip 16 altyapı sektörü ile özel şirketler arasında federal bağlantının hazırlandığını, İç Güvenlik Bakanlığı’ndaki siber tehditle mücadele edecek çalışan sayısının arttığını, bakanlığın federal ağı koruma yetkisinin ve Ar-Ge çalışmalarının arttığına dikkat çekti.
Bu adımların önemli olduğunu ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini savunan McCaul, 21. yüzyılın tehditlerine karşı Washington ile özel şirketlerin daha yakından işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi. Amerikalı vekil, “Bürokrasiyi aradan çıkarmamız lazım. Özel şirketler, siber tehditleri hükümete bildirmeli. Bunun için yasal engelleri kaldırmamız lazım,” dedi. Ayrıca McCaul, ABD Senatosu’nun özel şirketlerin siber güvenliklerini arttırması için de teşvikler vermesi gerektiğini savundu.