Birleşmiş Milletler gizlilik sözcüsü olarak görevine yeni atanan Joseph Cannataci, İngiltere’nin yeni gözetleme sistemini, faturası vatandaşlara kesilmiş kötü bir şaka olarak tanımladı. Gizlilik açısından bakılır ise ülkenin, George Orwell’ın 1984 romanında tanımladığı dünyadan çok daha kötü durumda olduğunu ekledi.
İLGİLİ TED >> Mahremiyet neden hepimiz için önemli?
“En azından 1984 romanının baş karakteri Winston, şehrin dışındaki bir ağacın altında otururken onu izleyen bir ekranın olmaması ihtimalini düşünebiliyordu. Bunun aksine İngiltere kırsal kesimlerine bakıldığında, çoğu yerde George Orwell’ın hayal edebileceğinden çok daha fazla kamera var.”
Cannataci internet şirketlerinin iş modellerine göre rutin gözetim yapmaları konusunda da endişeli olmakla beraber, bu firmaların insanların kişisel bilgilerini para birimi haline dönüştüğü bir sistem yarattıklarını belirtti. Ne yazık ki çoğu kimsenin de kişisel veri kullanım haklarını, farkında olmadan ya da bunun hakkında çok düşünmeden bu gibi şirketlere teslim ettiğini söylüyor.
İLGİLİ HABER >> Rus hackerlar Türk devlet kurumlarında ‘Suriye’yi aramış
Malta Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Cannataci ne Facebook ne de Twitter kullanıyor. Kendisi hükümetlerin dijital gözetim politikalarını gözden geçirerek haklı sebepler olmaksızın gizliliğin korunmasına zarar verecek faaliyetleri tespit etmekle yetkili. Aynı zamanda özel sektörün insan hakları sorumluluklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair danışmanlık da yapıyor.
Kendine belirlediği 4 ana görevi bulunmakta:
*Evrensel bir gözetim hukuku oluşturmak,
*Büyük internet şirketlerinin iş modelleri ile mücadele etmek,
*Gizliliğin tam olarak neler gerektirdiğini tanımlamak ve
*Bu konular hakkında kamuda farkındalık yaratmak.
Dünyanin internet için bir Cenevre Sözleşmesine ihitiyacı var, böylece veriler muhafaza edilecek ve gizli kapaklı dijital gözetleme tehditlerine karşı savaşılabilecektir. Cannataci üç yıllık görevi boyunca bunu başaramayacağının farkında, fakat bu durumla uzun dönemli alaka gösterilmesi gerektiğinin de onemini vurguluyor.
İLGİLİ HABER >> NSA belgeleri ABD-İran siber savaşını ortaya koydu
Edward Snowden’in bazıları tarafından kahraman ve bazıları tarafından hain olarak addedildiğini söyleyen Cannataci, sızdırdığı bilgileri bilgi ve gizlilik korunması sektöründe çalışanların tahmin ettiklerini doğruladı. Bu sızdırılan veriler aynı zamanda hükümet gözetlemesinin ne derece kontrolden çıktığını da gözler önüne sermiş oldu.
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”3″]