Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Hoşumuza giden şeyleri paylaşabildiğimiz, diğer insanlarla konuşabildiğimiz bir alan. Aynı zamanda yeni yerler keşfetmek ve bilmediğimiz konular hakkında bilgi edinmek için önemli bir araç. Sosyal medya kullanmak yanlış bir şey değil ancak sosyal medya kullanırken kimliğinizi gizlemek konusunda dikkatli olmanızda fayda var.
Statista sitesinin verilerine göre, dünya genelinde sosyal medya kullanıcılarının sayısı 2.65 milyar civarında. Ne yazık ki bu durum kimlik hırsızları ve bilgisayar korsanları için iştah açıcı. Kimlikleri çalmak için kullanabilecekleri bilgileri ele geçirmeye hevesliler. Peki, bilgilerinizi ve kimliğinizi kötü niyetli kişilerden uzakta tutmak için ne yapabilirsiniz?
Kolay Erişim
ÖNEMSİZ BİLE GÖZÜKSE KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
Kişisel bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmak kesinlikle iyi bir fikir değil. Halihazırda TC Kimlik Numaralarını veya kredi kartı bilgilerini afişe etmiş insanlar var. Böyle bilgiler kimlik hırsızları için bulunmaz fırsatlar yaratıyor. Kritik bilgilerin yanında daha az önemsiz olan bilgileri paylaşmak da yapılmaması gereken davranışlar arasında. Örneğin doğum tarihiniz veya memleketiniz. Ne kadar çok bilgi paylaşırsanız, insanlar bunları sizinle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için ya da adınıza sahte nüfus cüzdanı veya pasaport çıkarmak için kullanabilir. Bu bilgileri ele geçirdiklerinde hayatınız gittikçe zor bir duruma gelecektir.
GİZLİLİK AYARLARINI MUTLAKA KULLANIN
Sosyal medya uygulamalarında gizlilik ayarları bulunmasının bir nedeni var. Bu ayarları kullanarak hesaplarınızı, bilgisayar korsanları veya bilgilerinizi çalmak isteyen insanlardan koruyabilirsiniz. Gizlilik ayarlarınızı kolayca düzenleyebilirsiniz ve alacağınız bu önlemler saatler süren işlemler değil. Sosyal medya hesaplarınızdan yaptığınız paylaşımları sadece sizi tanıyan insanların görebileceğinden emin olmalısınız.
Eğer kimlik hırsızlığıyla ilgili yanlış bir suçlamayla karşı karşıya kalırsanız, herhangi bir avukattan tavsiye almalısınız. Bunu kısa süre içinde yapmanız sizin için en iyisi çünkü kimlik hırsızları sizin düşündüğünüzden çok daha hızlı hayatınızı etkileyebilir böylece problemlerin çözümü daha da zorlaşır.
KOLAY PAROLADAN UZAK DURUN
SplashData adlı siber güvenlik şirketi, 2019’un en kötü parolalarını belirlemek için, bilgisayar korsanları tarafından sızdırılan 5 milyondan fazla parolayı değerlendirdi ve “Yılın En Kötü Parolaları” listesini yayınladı. Bu yıl dokuzuncusu hazırlanan listeye göre, 2019 yılının en kötü parolaları “1234” ve “qwerty” oldu. Yani parolası bu kadar kolay tahmin edilebilen milyonlarca insan var. Onlardan biri olmayın.
TANIMADIĞINIZ İNSANLARLA BİLGİLERİNİZİ VERMEYİN
Sosyal medya, çoğu kişinin farklı insanlarla sosyalleşme ihtiyacını gidermek için kullandığı bir araç haline geldi. Bu da asla yüz yüze konuşmadığınız biriyle ilişki halinde olmak anlamına geliyor. İnternette dolandırıcılık yapan kişilerin en fazla kullandığı yöntem de arkadaşlık kurma veya flört etmek amacındaymış gibi görünerek bilgi elde etme ve dolandırma yöntemi. Hatta çoğu insan herhangi bir bilgisini vermeyi bırakın doğrudan para yollayarak dolandırıcıların zahmete girmesini engelliyor. İnternette tanıştığınız birine, yüz yüze görüşmeden telefon numaranızı, doğum tarihinizi veya mail adresinizi vermemeniz sizin için iyi olacaktır. Zira mail adresiniz üzerinden hacklenebilir, kimlik bilgilerinize ulaşılabilir ve oradan kredi kartı dolandırıcılığı için bir zemin elde edebilirler.
SOSYAL MEDYADAKİ BİLGİ YARIŞMALARINA DİKKAT EDİN
Sosyal medyadaki bilgi yarışmaları eğlenceli gibi görünebilir ancak düşündüğünüzden daha tehlikeli olabilir. Bu bilgi yarışmalarından birine katıldığınızda, en sevdiğiniz renk veya evcil hayvanınızın ismi gibi görünüşte masumca gelebilecek sorular sorulabilir. Bunu daha detaylı düşünecek olursanız, vereceğiniz bilgilerin finansal hesaplarınıza erişmek için kullanılabileceğini fark edeceksiniz.
Sosyal medyadaki bilgi yarışmaları ayrıca tehlikeli siteleri içlerinde barındırabilir. Bu sitelerin herhangi birine tıkladığınızda bilgisayar korsanlarına bilgilerinizi kullanması için izin vermiş olursunuz.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz
Benim kanaatimce herşeyden önemlisi iki faktör doğrulama kullanın