Avrupa Birliği’nin motor ülkesi Almanya’daki kritik seçime iki aydan az bir süre kaldı. Yüzeysel olarak bakarsak ülke normal bir seçim kampanyası süreci geçiriyor. Parti programları açıklandı, adaylar hararetli bir şekilde seçim bölgelerinde kampanya yürütüyor, seçim tartışmaları vergiler, sosyal yardımlar ve kamu yatırımları gibi klasik konular üzerinden yapılıyor. Ancak derinde ise bu seçimi diğerlerinden ayıran bir sorun var: Rus müdahalesi.
ABD’de başkanlık, Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine siber saldırılarla müdahale ettiğine kesin gözüyle bakılan Rusya’nın Avrupa’nın dinamo ülkesindeki seçim yarışına da etki etmeye çalışacağına şüphe yok.
Mesele Rusya’nın nasıl ve ne zaman Alman seçimlerine kendini enjekte edeceğinde. O kadar ki Almanya İçişleri Bakanlığı, Moskova’nın seçim öncesi muhtemel siber saldırıları ve dezenformasyon propagandası konusunda kamuoyunu açık bir dille uyardı. Kremlin’in heybesinde ne sakladığı şimdilik meçhul. Ancak uzmanlara göre kesin olan bir şey var ki Rusya, Alman demokrasisini raydan çıkarmayı deneyecek.
İlgili haber>> Almanya-Rusya arasında siber atışma
Peki Rusya, Şansölye Angela Merkel’in dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmak için yarışacağı seçimlere neden müdahela isteyebilir.
Saygın Amerikan dergisi Foreign Policy’ye göre Moskova’yı harekete geçirecek sebepler şöyle:
1.BERLİN’İN, RUS SALDIRGANLIĞINA KARŞI LİDER ROLÜ
Dergiye göre Moskova’nın Alman seçimlerini hedef almasına itecek saiklerinden en büyüğü, Avrupa’nın ABD ile koordineli bir şekilde Rus saldırganlığı ve revizyonizmine karşı ilkesel tepki vermesinde Berlin’in oynadığı kilit rol. Rusya, Kırım’ı ilhak ettiğinde Berlin, Kiev’e açık destek vermiş, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar getirilmesinde öncü rol oynamıştı. Aynı şekilde Rusya’nın, Sovyet bakiyesi doğu Avrupa ülkelerine yönelik rahatsız edici adımlarının ardından Merkel hükümeti, Baltık ülkeleri üzerindeki NATO hava devriyesine katılmış, asker ve ekipman göndermiş ve İttifak’ın Litvanya’daki askeri misyonuna liderlik etmişti. Dolayısıyla Almanya’nın Rusya’nın eylemlerine karşı Avrupa’nın tek vücut halinde tepki vermesindeki kararlı tutumu, Kremlin için bela oldu.
2. MERKEL FAKTÖRÜ
Kremlin’deki Almanya kızgınlığının arkasındaki bir diğer sebep de Şansölye Angela Merkel. Merkel, Avrupa’nın Rusya karşıtı ortak tutumunda öncü aktör oldu, ülkesinde iş ve siyaset dünyasında Rusya yanlısı sesleri sürekli kontrol altına tuttu, Ukrayna’daki savaşı bitiren Minsk anlaşması için Kremlin’i zorlamıştı. Bu anlaşma barış getirmede pek başarılı olamasa da Rus ekonomisini vuran müeyyideler için temel oluşturmuştu.
3.PUTİN’İN ŞAHSİ MESELESİ
Uzmanlara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, kensidinden daha akıllı görülen Merkel’le şahsi bir hesaplaşması söz konusu. Kremlin’nin sopa-havuç politikalarına karşı direnen Merkel, aynı zamanda makamında dördüncü dönemi hedeflemesi yönüyle de Putin’e rakip. Putin’in gerçekleştirmesi pek mümkün gözükmese de Mekel’in düşüşünü istediğine şüphe yok. Rus lider, Merkel yerine rakibi Sosyal Demokrat Parti lideri Martin Schulz’u Almanya başbakanı olarak görmeyi tercih eder. Ancak son anketlere göre Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi, Schulz’un Sosyal Demokrat Partisi’nden 18 puan önde. Analistlere göre Merkel’in koltuğunu kaybetmesi pek mümkün değil. Ancak Kremlin en azından seçimlere gölge düşürerek Merkel’in meşruiyetini zayıflatmak ve muhtemel koalisyon pazarlıklarını zorlaştırmak için çalışacak.
ALMANYA’NIN DEFOLARI
Peki, Rusya’nın muhtemel müdahalesine karşı Almanya’nın zaafları var mı? Rusya’nın Alman enerji, otomativ ve inşaat devlerini cezbettiği sır değil. Sol yelpazedeki ana partiler Sosyal Demokratlar ve Sol Parti’nin 1970’lerdeki Sovyetler’e karşı yumuşama politikası Ostpolitik dönemine kadar dayanan geleneksel bir Rus sempatizanlığı var. Almanya’da sayıları 3 milyonu bulan Rusça konuşanlar toplumunun da haberleri Kremlin kontrolündeki medyadan takip ettiği unutulmamlı. Aynı şekilde Rusya’nın sivil toplum, think-tank kuruluşları ve sosyal medya üzerinden propaganda gücü mevcut. Rus hackerlar, dev Alman şirketlerine, Alman parlamentosu ve bazı resmi kuruluşların sunucularına yönelik siber saldırılar düzenleyip bilgi çalmıştı. Yani, Almanya’nın siber güvenliği yeterli sevide değil, saldırılara açık.
HACKLENEN BELGELER SEÇİM ÖNCESİ SERVİS EDİLEBİLİR
Foreign Policy’ye göre Rusya’nın en büyük kozu, Merkel ve partisi hakkında dezenfarmasyon kampanyası olabilir. Rus hackerların, Alman parlamentosunun sunucularını hackleyip çaldığı bilgilerin eylüldeki seçimlerin hemen öncesinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Merkel ve Hıristiyan Demokratları halkın gözünden düşürmek için bazı belgeler ortaya saçılabilir. Halkın şikayetçi olduğu mülteci akını ve terör saldırıları konusunda faturayı Merkel’e kesen analizler yayınlanabilir. Merkel’in Almanya’da popüleretisi diplerde gezen ABD Başkanı Trump ile yakın ilişki içinde olduğuna dair hikayeler yayılabilir. Rusça konuşan Alman vatandaşlarına yönelik Kremlin propaganda dozu artırılabiir. Aşırı sağ ve sol partiler anti-Amerikanizm, NATO ve statüko karşıtlığı üzerinden Merkel’e karşı birleştirilmek istenebilir. Mülteci, eşcinsel evlilik, terörizm ve savunma gibi konularda Merkel karşıtı propaganda yapan Moskova, ülkede yükselişte olan Amerikan karşıtlığını da Alman seçimleri üzerinde etki oluşturmak için kullanabilir.
MOSKOVA AMACINA ULAŞABİLİR Mİ?
Peki, Rusya karşıtı olarak görülen Hillary Clinton’ın başkanlık yarışında Donald Trump’a yenildiği ABD’deki 2016 seçimlerine gölge düşürmeyi başaran Rusya, kendi adına aynı başarıyı Almanya’da tekrarlayabilir mi? Foreign Policy’de yer alan analize göre bu sorunun cevabı ‘hayır’. Muhtemel tüm bu senaryolara rağmen Rusya’nın seçim üzerindeki etkisinin çok az olacağı düşünülüyor. Dergiye göre Almaya’da devlet kurumları, istihbarat teşkilatı ve medya Rusya’nın muhtemel müdahalesine karşı daha önce de mücadele etti ve bu kez daha uyanık.
Foreign Policy’e göre Rus etkisini en az indirecek faktörler şöyle:
- ŞOK ETKİSİ YAPACAK ‘SÜRPRİZ’ KAÇTI
Birincisi ve belkide en önemlisi, ‘sürpriz unsuru’ artık ortadan kalktı. Alman kamuoyu bir yıl öncesine göre Rus müdahalesi konusunda daha hassas. Alman toplumu, Rusya’nın ABD ve Fransa seçimlerini manipüle etme çabalarından haberdar ve aynısını kendi ülkelerinde deneyebileceğinin farkında. Rusya’nın Alman medyası, iş dünyası, siyasi partileri ve hükümeti hedef alan siber saldırılar gerçekleştirdiği biliniyor. Alman hükümeti, muhtemel Rus manipilasyonuna karşı sürekli uyarı yapıyor. Dolayısıyla, Almanya Moskova’nın müdahalesine karşı hazırlıklı.
- RUSYA’NIN İMAJI DÜŞÜŞTE
Özellikle Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Doğu Ukrayna’daki müdahalesinin ardından Almanlar arasındaki Rusya algısı bozuldu. Almanların yüzde 75’i artık Rusya’ya şüphe ile bakıyor. Bu da seçimlere yönelik Rus etkisine karşı bağışıklığı kuvvetlendiriyor.
- MERKEL’E DESTEK YÜKSEK
Ülkede, statükonun devamına dair ezici bir destek var. Büyüyen ekonomi, mülteki krizi ve terörizmle ilgili habelerin artık manşetlerden düşmesiyle Merkel yönetimine güven arttı. Değişikilik taraftarları azınlıkta.
- ÇOK PARTİLİ MECLİS ARİTMETİĞİ
Almanya’nın çok partili meclis aritmetiği Rus müdahalesini zorlaştırıyor. Anketlere göre meclise altı parti girecek, bunların ikisi veya üçü bir araya gelerek koalisyon hükümeti kuracak. Bu da iki kutuplu bir siyasi sistemin (Demokratlar-Cumhuriyetçiler) olduğu ABD’nin aksine Kremlin’in manipüle edemeyeceği dinamikler ortaya çıkarıyor.
- MEDYA KALKANI
Çok sesli Almanya medyası, Rus müdahalesine karşı önemli bir kalkan görevi üstleniyor. Televizyon ve gazeteler, dengeli, kaliteli habeleri, kutuplaştırıcı yayınlara prim vermeyen haber diliyle halkın güvenini kazanmış durumda. Medyanın, Türkiye’dekinin aksine ayrıştırıcılığa ve sansasyonelizme boyun eğmemesi takdir ediliyor. Dolayısıyla seçimleri lekeleyecek düzeyde bir dezenformason yapmak zor olacak.
Alman demokrasisinin, muhtemel Rus manipilasyon girişimini geri püskürtmesi kuvvetle muhtemel. Ancak Amerika’da görüldüğü gibi seçim sonrası için herhangi bir garanti yok. Almanya’nın seçimleri atlattıktan sonra da uyanık ve ihtiyatlı olmasında fayda var.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!