NATO’nun Galler’de düzenleyeceği devlet ve hükümet başkanları zirvesinde İttifak’ın siber güvenlik konusunda daha net bir duruş sergileyecek kararların çıkması bekleniyor.
2010 yılında NATO’nun Stratejik Konsept’inin belirlendiği Lisbon zirvesinde siber tehditler Stratejik Konsept içerisinde sayılmış fakat İttifak’ın benimsediği müşterek savunma kapsamı içerisinde değerlendirip değerlendirilmeyeceği konusu netlike kazanmamıştı.
Galler zirvesi her ne kadar Suriye, Irak ve özellikle Ukrayna krizlerinin gölgesinde kalsa da; müttefiklerin karşılaştıkları siber tehditlere karşı NATO’nun kurucu antlaşması olan Washington Antlaşmasının 5. Maddesi kapsamına dahil edilip edilmeyeceği zirve gündeminde yer alıyor.
Antlaşmanın 5. Maddesi müttefiklerden birine yönelik bir saldırının tüm İttifak’a karşı yapıldığınını ve buna göre savunma mekanizmalarının devreye girmesini öngörüyor. NATO tarihinde 5. Madde sadece 11 Eylül saldırılarından sonar ABD lehine işletildi.
Uzmanlar Galler Zirvesinde siber saldırıların 5. Madde kapsamına alınsa bile, uygulama aşamasındaki sorunların etkin bir savunmayı ortaya koymayı güçleştirdiğini belirtiyor.
Siber saldırılara karşı ortak bir tavır alınması konusunda NATO üyeleri arasında da görüş birliği bulunmuyor. Özellikle İngiltere saldırıya uğrayan ülkeye destek verme konusunda oldukça çekingen bir tavır sergiliyor. Londra hükümeti saldırılan ülkeye uzman göndererek yardımcı olabilieceğini deklare etmişti.