Siber Güvenlik

Hackerlarla savaşta yeni silah: FPGA çipleri

Siber tehditlerin önüne geçmek için bilgisayar donanımı üreten şirketler arasında yaşanan kıyasıya rekabet her geçen gün artıyor. Bilgisayar korsanlarının sistemlere sızmasını engelleyecek çip geliştirme amacıyla kurulan şirketler yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Telegraph’da yayınlanan habere göre, İngiltere’de kurulan  Garrison ve Deep Secure adlı iki şirket,  ‘hardsec’ olarak da bilinen donanım bazlı güvenlik alanına hızlı bir giriş yaptı.

Hardsec anlayışı siber saldırılar ile mücadelede yazılım temelli bakış açısının değişmesi gerektiğini ve donanım ile ilgili atılacak kritik adımların siber saldırganlarını durdurmada daha etkili olacağı varsayımına dayanıyor. Özellikle günümüzde kullanılan standart çiplerin hackerların işine geldiğini belirten hardsec uzmanları üretimden sonra istenilen fonksiyona göre donanım yapısı kullanıcı tarafından değiştirilebilen bu çiplere, saldırganların yükleyeceği kötücül yazılım ile istediklerini yaptırabileceği vurgulanıyor.

TEK BİR GÖREV ÜSTLENİYOR

Garrison’un CTO’su Henry Harrison, şirketinin geliştirdiği FPGA çiplerinin ise bugün kullanımda olan standart çiplere göre ‘hacklenebilmek için çok aptal’ olduğunu kaydetti. Yeni çipler, muadillerinnin aksine tek bir göreve sabitlenerek çalışabilecek. Böylece siber saldırganın yeni bir yazılım yükleyerek çipe istediğini yaptırmasının önüne geçilecek.

İki eski BAE mühendisinin kurduğu Garrison’un yeni yaklaşımı ilgi çekmiş olmalı ki, şirket uluslararası yatırım fonlarından 34 milyon pundluk yatırım almayı kısa sürede başardı.

FPGA çipleri üzerine çalışan başka bir İngiliz şirketi olan Deep Secure’un CEO’su Dan Turner da yeni çiplere yönelik ilginin her geçen gün arttığını belirterek, müşterileri arasında banka ve kamu kurumlarının bulunduğunu söyledi. İsmini açıklamayan bir kaynağın gazeteye verdiği bilgiye göre, İngiliz güvenlik kurumları da kullanıcıları FPGA çip kullanılması konusunda cesaretlendiriyor.

Henüz nihai ürünü piyasaya sürmeyen İngiliz şirketleri, müşterilerine test amacıyla prototipi sunmuş durumda. 1980’lerden beri kullanımda olan ancak pahalı ve yavaş bulunan FPGA çiplerinin bir başka ayırıcı özelliği de tüm bilgisayar ağını korumayı amaçlayan standart çiplerin aksine, bilgisayar sisteminin önemli bölümlerini korumak amacıyla tasarlanmış olması.

Çiplerin fiyatlarında yakın zamanda yaşanan önemli düşüşün FPGA teknolojisini güvenlik açısından öne çıkarttığı değerlendirmesi yapılıyor. Çipleri kendileri üretmeyen Garrison ve Deep Secure, İngiltere dışından getirdikleri FPGA teknolojisi üzerine kendi ürünlerini geliştiriyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu