John Biggs’in hazırladığı ve daha iyi bir gelecek teması etrafında pek çok teknolojik konuya değinen program Technotopia’nın 57. Bölümünde, Bush ve Clinton yönetimleri için çalışmış deneyimli siber güvenlik uzmanı Richard Clarke sekizinci kitabı Warnings’i anlatıyor.
Kitapta dünyayı tehdit eden siber suç, küresel ısınma ve finansal kriz gibi unsurlara karşı bizi uyaran Clarke, Biggs ile gerçekleştirdiği sohbette “sentinel personalities” adı verilen gözcü kişilerden, dünyanın karşı karşıya olduğu yedi önemli sorundan ve bu sorunların nasıl çözülebileceğinden bahsediyor.
Katrina kasırgası, Işid’in yükselişi ve Fukuşima nükleer santral kazası gibi felaketleri datalardan yola çıkarak öngören uzmanlara neden dikkat vermeyişimiz üzerine düşünen Clarke, kitabı için yedi farklı olay üzerinde çalışmalar yapıyor. Uyarıyı yapan ve bu uyarıya kulak vermeyen kişiler ve de olayın özüne dair sorular soran Clarke, bu olayların üzerine değişik bir method uygulayarak uyarısı henüz yapılan ve geleceğe dair birer tahmine dayanan yedi vaka daha ekliyor.
İlgili haber >> Siber saldırılar yeni bir Fukuşima’ya sebep olur mu?
Bu uyarılara yeterli dikkati göstererek daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu savunan yazar, kitabında yapay zekadan salgın hastalıklara ve küresel ısınmaya kadar pek çok felakette kaynakları nasıl kullanacağımızı ve bu felaketleri nasıl yöneteceğimizi sorguluyor.
Peki bu tür olayları pek çok kişiden daha önce gören insanlar aslında kimler? Ünlü bir psikiyatrist bu insanları sentinel kişiler, yani gözcüler olarak tanımlıyor. Bu tip insanlar bir restoranda yangını fark eden ve bu duruma müdahale eden ilk insanlar olarak betimleniyor. Riskleri herkesten daha önce fark eden bu sentinel kişiliğe sahip insanlar bir yandan da kaygılanmaya yatkın insanlar olarak biliniyorlar. Başka insanların sormadığı soruları soruyorlar ve gelecek hakkında kaygılanıyorlar. Ellerinde bulunan tüm dataları kişisel çabalarıyla toplayan gözcüler, daha sonra bu bilgileri başka uzmanlara götürerek yanılmayı umuyorlar.
Örneğin, Işid’in geleceğini iki yıl önceden ortaya koyan zamanın Suriye Büyükelçisi ve Orta Doğu ilişkileri uzmanı olan Robert Ford, Suriye’de şu an yaşanan olaylar için geleceği görerek herkesi uyarmıştı. Bu alanda uzman olan Ford, sentinel kişiliğe sahip diğer insanların yaptığı gibi kendi araştırmasını yaparak elinde olan bilgilerle hareket etmişti. Aynı şekilde, Japonya’dan bir inşaat mühendisi de Fukuşima’da kurulan santralin kötü bir fikir olduğunu, deprem ve tsunami tehdidi altında bulunan bir bölgeye santral kurmanın felakete sebep olabileceğini savunmuştu.
İlgili haber >> IŞİD siber saldırı düzenleyebilir mi?
Kitabı yazarken Clarke, bu olayların hangisinin gerçek hangisininse gerçeğe uygun olmadığına bir soru listesi üzerinden karar veriyor. Yazar, bu gözcü kişilerin gerçekten alanlarında yeterince uzman olup olmadığını değerlendiriyor ve bu uzmanların araştırma yöntemleri üzerine çalışmalar yapıyor.
Clarke’a göre, bir gözcü yeni bir tahminle gelerek çok para harcanmasına sebep olacak sonuçlar elde ediyor, insanların gündemini değiştiren ve aynı zamanda onları rahatsız eden veriler ortaya koyuyor. Böylece, kimse bu uzmanları dinlemiyor. Yazara göre, eğer karar mekanizmalarını risk analizi konusunda ikna edebilirsek ve hangi sorunların öncelikli olduğuna doğru karar verebilirsek, bu felaketlerden bir kurtuluş yolumuz olabilir.
PodCast’ı dinlemek için adres:
Cybersecurity expert Richard Clarke talks about the “sentinel personalities” who will save us all
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!