Siber Güvenlik

ABD tarihinin en büyük hacklemesinin arkasında bir Rus çıktı!

Amerikan Nasdaq borsası ile büyük perakendecilerin ödeme sistemlerini hacklemek ve 300 milyon dolar zarara sebep olmakla suçlanan bir Rus vatandaşı, Salı günü Amerikan mahkemesinde hakkındaki suçlamaları kabul etti. Savcılar 34 yaşındaki Vladimir Drinkman’ın, New Jersey federal mahkemesinde elektronik sahtekarlık ve korumalı bilgisayarla yetkisiz giriş yapmak suretiyle casusluk yaptığı suçlamalarını kabul ettiğini açıkladı.

Drinkman, 2012 yılında Hollanda’da tutuklanmış ve bu yılın Şubat ayında ABD’ye iade edilmişti.

Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre cezası 15 Ocak’ta kesinleşecek.

İLGİLİ HABER >> FBI OTÇU HACKERLARA MUHTAÇ MI KALDI?

Drinkman, Amerikalı yetkililerin ifadesiyle “Amerika tarihinde gerçekleşmiş en büyük hackleme ve bilgi sızdırma entrikasını” gerçekleştirmekle suçlanıyordu. Başsavcı Asistanı Leslie Caldwell, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu korsan çetesinin Amerikan şirketlerine yönelik geniş çaplı saldırıları, ciddi zararlara ve ABD genelindeki kişi ve şirketlerin 300 milyon dolar kaybına neden oldu.” dedi.

Amerikan Gizli Servisi Direktörü Joseph Clancy ise davanın “Amerikan vatandaşlarını hedef alan suç girişimlerinin tespit edilmesinde ve dağıtılmasında küresel hukuki yaptırım ortaklığının etkisini gösterdiğini” söylüyor. Drinkman ve müşterek davalılar; 2005-2012 yılları arasında tahmini 300 milyon dolardan fazla zarara yol açarak Nasdaq borsasını, 7-Eleven, Carrefour, JC Penney ve diğer bazı perakendeciler gibi şirketleri hacklemekle suçlanıyorlardı.

İLGİLİ YAZI >> POLİSİN GİZLİ BİLGİLERİNİ BİR İHALE İLE TEHLİKEYE ATMAK

Drinkman ve Rus arkadaşı Alexandr Kalinin, daha önce 2009 yılında 5 farklı şirkete sızıldığı tespit edilen olayda “1 Numaraları Hacker” ve “2 Numaralı Hacker” olarak suçlanıyorlardı. 2009’daki davada hacklenenler arasında Heartland Payment Systems de bulunuyordu ve bu olay o dönemin en büyük hackleme olayı olarak kayda geçmişti.

Drinkman ve bir diğer Rus sanık Dmitriy Smilianets, ABD’nin talebiyle 28 Haziran 2012 günü seyahat ettikleri Hollanda’da tutuklanmışlardı. Smilianets bir ay sonra ABD’ye teslim edildi ve şu an gözaltında bulunuyor. Yetkililer, Kalinin ve diğer iki kişinin ise hala kaçak olduklarını belirtti.

Amerikalı yetkililer, suçlanan hackerların iadesinde Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden çok az yardım alıyor; ancak şüphelilerin başka yerlere seyahat etmeleri halinde bazen başarılı olabiliyorlar. Yetkililerin açıkladığına göre bu çete, 160 milyon kredi kartı numarasını çaldı ve onları online marketlerde sattı.

İLGİLİ HABER >> SAMSUN’DA SİBER SUÇLAR İKİYE KATLANDI

Zamanında en büyük hackleme hadisesi Heartland’da yaşanmıştı, büyük bir ödeme işlemcisi kötü amaçlı yazılım ile ele geçirilmiş ve hırsızlar 130 milyon kredi kartı bilgisini çalarak 200 milyon dolarlık kayba neden olmuşlardı. Hackerlar ayrıca Dow Jones haber ve bilgi servisine de sızmışlar, 10 bin dolayında kullanıcı adı ve şifresini tehlikeye atmışlardı. Amerikan havayolu şirketi Jetblue ve diğer bazı perakendeci ve finans kurumlarının yanı sıra Fransa merkezli perakendeci Carrefoor ve Belçika’nın Dexia Bankası da kurbanlar arasındaydı.

HAFTALIK SİER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu