Washington yönetimi, Amerika’da 8 milyar dolarlık bir ekonomik hacme ulaşan eğitim programlarının toplandığı bilgilerin güvenliği için harekete geçti.
Beyaz Saray yönetimi, öğrencilerin sanal alemde bıraktıkları izleri, “büyük veri” analizlerinden korumak için Amerikalı senatör ve temsilcilerle ortak bir çalışma yürütüyor. Öğrencilerin sanal verilerinin sadece eğitim ve yasal araştırma programlarında kullanılmasıyla sınırlandırılması hedefleniyor.
Temsilcileri Meclisi’nin Indiana milletvekili Luke Messer, “Amerikalı öğrencileri, ‘büyük veriden’ korumak partiler üstü bir mesele olmalı,” diye konuşurken Colorado eyaletinden Demokrat vekil Jared Polis de, “Ailelerin duyduğu endişelerin çözümü için yasa en iyi yol. Ayrıca bu şekilde yeni ürünlerin de önü açılır,” ifadelerini kullandı.
Target ve Home Depot gibi şirketlerde yaşanan güvenlik açıklarının ardından Obama, tüketicilerin sanal güvenliğinin korunması yönünde daha fazla adım atmayı hedefliyor. Anthem adlı sigorta şirketini hedef alan siber saldırıda 80 milyon üyenin bilgileri çalınmıştı.
Başkan Obama’nın siber güvenlik danışmanı Michael Daniel, son yapılan saldırının “rahatsız edici” olduğunu vurgulayarak bu tür saldırılar nedeniyle Beyaz Saray’ın konuyu ABD Kongresi ile ortak yürütmeyi hedeflediğini kaydetti. Öğrencilerin sanal güvenliği, bu ortak çalışmanın ilk ürünü olacak gibi gözüküyor.
Ayrıca Beyaz Saray, Stanford Üniversitesi’nde 13 Şubat’ta bir siber güvenlik zirvesi düzenleyerek teknoloji, market ve bankacılık sektöründen üst düzey isimleri bir araya getirecek. Hukukçuların ve tüketici hakları derneklerinin de katılacağı toplantıyla Beyaz Saray’ın siber güvenlik çalışmalarına da destek aranacak. Obama yönetimi, bunun yanı sıra, tüketicilerin sanal alemdeki bilgi güvenliğine ilişkin bir tasarıyı da yakında açıklaması hedefliyor.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski çalışanı Edward Snowden’in ifşalarının ardından Başkan Barack Obama, John Podesta’yı danışman olarak atayarak tüketicilerin sanal izlerinin nasıl korunabileceği üzerine çalışmasını istemişti.
Podesta öğrencilerin sanal izlerinin korunmasının önemli olduğuna dikkat çekmişti. 2013 yılında yapılan bir araştırma, çok sayıda okulun bilgi güvenliği noktasında zayıf olduğunu göstermişti.
Şimdiye kadar kamuoyuna yansıyan bir güvenlik açığı olmamasına rağmen yetkililer, önceden harekete geçmesi noktasında kararlı gözüküyor.
Ayrıca Microsoft ve Google’un da aralarında olduğu 100’den fazla şirket, çocukların sanal bilgilerinin kötüye kullanılmasının önüne geçeceklerini ilan eden bir bildiri yayımlamışlardı.