Türkiye siber güvenlik sektörü, pandemi döneminde önemli bir aktörün doğuşuna tanıklık etti. Şartlar nedeniyle sessiz sedasız bir şekilde ülkenin önde gelen güvenlik şirketlerinden üçü Cyberwise çatısı altında bir araya geldi.
Özel sermaye yatırım fonu Taxim Capital ile Biznet ve Securrent firmalarının birleşmesiyle kurulan Cyberwise, bir süre sonra Innovera’yı da bünyesine kattı. Böylece siber güvenliğin farklı alanlarında hizmet veren kurumlar Cyberwise markasında güç birliği yapmış oldu.
Sektörde daha önce benzeri görülmemiş bu birleşmenin ardından 1 sene geçti. Şirketin ilk yaş gününde Cyberwise Genel Müdürü Aret Kıllıoğlu, Cyberwise Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Taxim Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Selahattin Zoralioğlu’nun katıldığı basın buluşmasında geleceğe yönelik şirket hedefleri paylaşıldı.
Etkinlikte konuşan Eczacıbaşı, siber güvenlik sektöründe büyüme öngörüsünde bulunarak, bu durumun arkasında siber saldırıların teknolojik olarak daha güçlü hale gelmesini gösterdi. Kriminalitenin dünyanın hiç bir yerinde azalmadığına dikkati çeken Eczacıbaşı, “Hatta gittikçe daha karmaşık hale gelmeye başladı. Siber güvenliğin çok büyük ve çok önemli bir geleceği olduğunu düşünüyorum.” dedi. Siber güvenlik sektörüne yaptığı yatırımlarla bilinen iş insanı gelecekte bu trendin böyle devam etmesinin güvenlik yatırımlarını da artıracağını söyledi.
Taxim Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Selahattin Zoralioğlu da siber güvenliğin yatırımcılar için çekici bir alan olduğunu ifade ederek: “Taxim Capital olarak büyüme odaklı bir fonuz. Ciddi büyümenin olduğu, o fırsatı görebildiğimiz alanlara yatırım yapmak istiyoruz. Siber güvenlik de bu alanlardan biriydi.” diye konuştu.
Kolay Erişim
“BU TOPRAKLARDAN ÇIKMIŞ EN BÜYÜK SİBER GÜVENLİK FİRMASI OLACAĞIZ”
Türkiye’den çıkan bir değer olarak Cyberwise’ın bölgesel hedefleri olduğunu vurgulayan Genel Müdür Kıllıoğlu, hedeflerinin İngiltere başta olmak üzere Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya’daki potansiyel müşterilere ulaşarak siber güvenlik hizmeti vermek olduğunu söyledi.
Şirketin şu an Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere Türkiye’de 3 ofisi bulunurken, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmak üzere iki yurtdışı ofisi bulunuyor. Kıllıoğlu, Orta Doğu’ya yönelik büyüme stratejisinde Suudi Arabistan’ın öncelikli rolüne dikkat çekerek bu ülkede inorganik büyüme faaliyetleri için adım attıklarını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda petrol üretim tesisleri siber saldırıların hedefi haline gelen Suudi Arabistan, bölgede siber güvenliğe geniş bütçe ayıran ülkelerin başında geliyor. Kamuya açık kaynaklara göre, ülkedeki siber güvenlik piyasası 2018-23 yılları arasında ortalama olarak yüzde 16’nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirecek.
Cyberwise’ın bünyesine kattığı Biznet, Türkiye’de kritik altyapıların siber güvenliği ile ilgili küresel standartlarda gerçekleştirdiği çalışmalarla biliniyordu.
Cyberwise geçtiğimiz yıl toplam 42 milyon dolar ciro yaparak, 250 yeteneği istihdam etti. Kıllıoğlu finansal kazancın nihai hedefleri olmadığını ifade ederek “Finansal karın ötesinde, bu topraklardan çıkmış en büyük siber güvenlik firması olmak bizim en önemli kazancımız olacaktır.” ifadelerini kullandı.
ANADOLU’DAKİ KOBİLERE SİBER GÜVENLİK HİZMETİ
Cyberwise yöneticilerinin altını çizdiği noktalardan bir tanesi firmanın ‘glokal’ bir karakterinin olması. Diğer bir deyişle Cyberwise hem yerelde hem küreselde birbirini destekleyen süreçlerle güçlü olmaya çalışıyor. Bu amaçla Türkiye’deki üçüncü ofisini İzmir’de açan şirketin Genel Müdürü Aret Kıllıoğlu, Anadolu’daki KOBİ’lerin siber güvenlik ihtiyacının sürekli arttığını, ‘yönetilen güvenlik hizmetleri’ ile bu firmalara ulaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.
KOBİ’leri hedef alan fidye yazılım saldırılarının siber güvenlik farkındalığını artırmaya katkı yaptığını söyleyen tecrübeli yönetici şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ne yazık ki KOBİ yöneticilerinin genel anlamıyla siber güvenlik farkındalığı henüz oluşmadı. Sadece kendi sistemleri çalışmadığında ne olduğunu anlamaya başlıyorlar. Üzülerek söylemek isterim ki, çeşitli saldırılara maruz kalan KOBİ’lerin hala siber güvenlik konusunda çekimser yaklaşması durumu geçerliliğini koruyor. Ancak biz bunun değişeceğini düşünüyoruz. Bu sebeple İzmir’deki ofisimizi açtık ve Anadolu’ya da yayılmak istiyoruz. Siber güvenlik alanında direnç artırabilmek önemli önceliğimiz.”
“YETENEKLERİ KAÇIRMAK İSTEMİYORUZ, YURT DIŞI OFİSLERİNE YÖNLENDİRİYORUZ”
Türkiye’de ve dünyada siber güvenlik sektörünün önde gelen sorunlarından bir tanesini yetişmiş eleman eksikliği oluşturuyor. Türkiye’de yetişmiş olsa dahi, siber güvenlik alanında uzmanlaşan genç yeteneklerin yurtdışından gelen tekliflere olumlu yanıt vererek Türkiye’den ayrıldığı bilinen bir gerçek.
Bu durum hakkındaki görüşleri sorulan Kıllıoğlu, yetenekleri Türkiye’deki ekosistem içerisinde tutmak için, yurtdışına gitmek isteyen çalışanlarına Avrupa ve Orta Doğu’daki ofislere yönlendirmeyi bir çözüm olarak gördüklerini açıkladı. Kıllıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim hedefimiz uzmanları yetiştirmek, ancak yetiştirdikten sonra onları burada tutabilmek daha zor. Ancak bu yüzden Avrupa ofislerimiz var. Yurt dışı hayali olan arkadaşlarımıza yurt dışı ofislerimizi açıyoruz. Bu anlamda karşılıklı olarak bir güven ortamı tesis etmiş oluyoruz.”
“YENİ ÜRÜNÜMÜZÜ GLOBAL PİYASAYA ÇIKARTACAĞIZ”
Siber güvenlik gibi ulusal güvenliğe entegre edilmesi amaçlanan bir alanda yabancı menşeli ürünlerin kullanılması sık dile getirilen bir sorun olsa da, Cyberwise Yurtdışı ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Terzioğlu, Cyberwise’ın yakın zamanda yerli bir ürünü global piyasaya sürmeye hazırlandığını söyledi.
Terzioğlu “Gelirlerimizin yüzde 70’i, yurt dışına ithal ettiğimiz ürünlerimizden geliyor. Dünyaya baktığımız zaman siber güvenlik araçlarının ABD-İsrail ekseninde döndüğünü görüyoruz. Kendimizi bu alanda geliştirmeye ve ortaya yeni araçlar koymaya çalışıyoruz. Bunun için güzel bir ekibimiz var, yakın zamanda da yeni ürünümüzü global piyasaya çıkartacağız. Umarım güzel sonuçlar elde edebiliriz.” ifadelerini kullandı.