Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar problemlerin çözüm sürecini 200 kata kadar hızlandıran bir algoritma geliştirdiklerini açıkladı. Geliştirilen algoritma problemi çözmek için her bir bilinmeyen değişkene değer tahminleri yapmayı hedefliyor.
MIT’nin algoritması her türlü bilgisayımsal probleme uygulanabilmesi ile geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Algoritma bir problemin her bir bilinmeyeni için değer tahmini yaparak doğru çözümü ortaya çıkartıyor.
Yapılan açıklamada, MIT algoritmanın çalışma prensibinin gittikçe küçülen bir hedef çemberi olarak düşünülebileceğini söyledi. Algoritmanın modeli, ilgili verilerin de eklenmesi ile problemin çözümünü içeren daireyi her seferinde biraz daha daraltıyor. Doğru çözümün elde edilmesi, bilinmeyen değişkenlerin değerlerinin olasılık dağılımının yapılabilmesi ile gerçekleşiyor.
İLGİLİ HABER >> AMERİKAN KRİPTOLOGLARINI YETİŞTİREN GİZLİ OKULUN HİKAYESİ
Dünyanın ileri gelen bilişim teknolojileri şirketi Gartner’in analistleri bilişim teknolojilerinden sorumlu üst düzey yöneticilere algoritmaların bir işletmedeki en değerli varlıklar olacağını daha önceden açıklamıştı. Bu gibi algoritmalar ticari olarak geliştirilebilir, borsada alınıp satılabilir ve hatta kilit varlıklardan biri olabilir.
Amerikan İstatistik Derneği’nin yayın organında yayımlanan araştırmanın sonuçları, MİT tarafından geliştirilen algoritmanın örnekleme işlemini hızlandırmayı ve ünlü istatistiksel örnekleme metodu olan Monte Carlo analizine bir alternatif oluşturmayı hedeflediğini gösteriyor. Bu yaklaşım herhangi bir karmaşık model üzerinde olasılık dağılımını hesaplayabiliyor ve aynı zamanda muhtelif girdiler ile de çalışıyor. Algoritma aynı zamanda ilgili verileri kullanarak bilinmeyen değişkenlerle alakalı değerleri sağlıyor
Finansal açıdan enerji bölümü tarafından desteklenen araştırmanın sonucu ortaya çıkan algoritma, 24 bilinmeyen değişken içeren Antartika’daki deniz buzullarının hareketlerinin benzetiminde kullanıldı. Algoritmanın gelecek sefer süpersonik jetlerdeki yanma sistemlerinin modellemesi için kullanılacak.
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]