Siber suçlar artık insanlar, şirketler ve hükümetler için önemli bir endişe kaynağı. Son olarak bu yaz başında 150’yi aşkın ülkeyi vuran fidye yazılımı WannaCry saldırısı gibi büyük ölçekli siber saldırılar, hükümetlere ve şirketlere milyarlarca dolar para kaybettiriyor, şirketlerin hisse senetleri üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere yol açıyor. Siber saldırıların sadece geçen seneki toplam maliyeti dudak uçuklatıyor: 400 milyar dolar.
Özellikle son iki yıldır gerçekleştirilen küresel çapta korsan saldırıları tehlikenin boyutlarını ortaya koyarken, siber güvenlik pazarını da devasa bir sektör haline getirdi. WannaCry benzeri bir siber saldırının mağduru olmak istemeyen şirketler, siber güvenliği öncelik olarak gündemlerine alıp, dışardan hizmet alıyor. Tabii bu konuda danışmanlık hizmeti veren şirketler de ihya oluyor. Bu alanda hizmet veren binlerce şirket var.
Peki en çok tercih edilen IT danışmanlık ve siber güvenlik şirketleri hangileri?
DÖRT BÜYÜKLER
Consultancy.uk’nin analizine göre siber güvenlik pastasında en büyük payı dört şirket alıyor. Araştırmaya göre İngiliz Deloitte ile Ernst & Young (EY), Amerikan Price Water House Coopers (PwC) ve İsveçli KPMG dünyanın en büyük siber güvenlik danışmanlığı şirketleri.
İlgili haber>> Şirketler ulusal siber caydırıcılığın bir parçası haline geldi
Listenin başında yıllık 2.8 milyar dolarlık geliriyle Deloitte yer alıyor. 2015 yılına göre yüzde 14’lük gelir artışı elde İngiliz şirket, ittifaklar ve ortaklıklar kurarak siber güvenlik alanında büyümeye devam ediyor. Listenin ikinci sırasında ise yıllık 2.3 milyar dolarlık geliriyle yine bir İngiliz olan Ernst & Young bulunuyor. Open Windows Identity firmasını bünyesine katan şirket bir önceki yıla oranla yüzde 8.2’lik bir büyüme kaydetse de bir numaradaki Deloitte ile arasındaki makas oldukça fazla.
Müşterilerini dijital saldırılara karşı korumak için 2016 yılının sonlarında bir siber merkez açan Amerikan PwC şirketi ise yıllık 1,9 milyar doların üzerindeki geliriyle Top 10 listesinin üçüncü sırasında. Şirketlere siber güvenlik yatırımlarını artırma çağrısında bulunan KPMG de siber alemin dördüncü büyüğü. Şirketin yıllık kazancı 1,6 milyar dolar. Bu son iki şirket de geçen yıla göre gelirlerinde % 17,8’lik bir artış planlıyor.
ACCENTURE İDDİALI GELİYOR
‘Dört Büyükler’in hemen ardından bu yıl başlarında WMG Cybersecurity Center ile ortaklık kuran IBM var. 2015 yılına göre 2016’da gelirini yüzde 0,6 oranında artırabilen şirketin yıllık kazancı 731 milyon dolar. Listenin altıncı sırasında hızlı bir şekilde yükseliş gösteren Amerikan Accenture var. Gelirlerini yüzde 6.2 artıran şirketin kasasına geçen yıl 601 milyon dolar girdi. Şirketin hedefi ise 1.8 milyar dolar.
İlgili haber>> Beş büyük şirketten sadece biri siber sigorta yaptırıyor
Bu şirketi ise müşterilerine yeni bir siber tehdit istihbarat hizmeti sunmak için bu yaz Splunk’la ortaklık kuran Booz Allen Hamilton firması bulunuyor. Yedinci sırada yer alan bu şirket, 2015’e oranla az bir artışla (yüzde 2.1) geçen yıl 482 milyon dolar para kazandı.
Listede bir önceki yıla göre gelirleri düşen tek şirket ise HP Enterprise. Sekizinci sırada yer alan HP düşüşe rağmen 388 milyon dolar gelir elde etti. İlk 10’daki en dikkat çekici şirketlerden biri de Optiv Security.
Diğer şirketlerin muhtelif alanlarda faaliyet göstermesine rağmen daha çok güvenlik çözümlerine odaklanan şirket, geçen yıl KKR şirketi almasının ardından yüzde 15.5 gibi etkileyici bir büyüme rakamı yakalayarak 373 milyon dolar gelir elde etti.
Top 10’nun son sırasında ise İngiliz savunma, güvenlik ve havacılık şirketi BAE Systems var. Londra merkezli şirket geçen yıl güvenlik danışmalığı hizmetinden 290 milyon dolar kazandı. Bu rakam bir önceki yıla göre % 14,2’lük bir artışa tekabül ediyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!
Site harika