Dijital dünya bazı devletler için sadece ‘tehdit’ olarak görülürken, bazıları bu yeni alanı fırsata çevirme peşinde. Dijital alanda milli menfaatlerine uygun stratejiler geliştirme peşinde olan Danimarka bu amaç çerçevesinde teknoloji devleri ile ilişkileri yürütmesi için bir ‘dijital büyükelçilik’ pozisyonu oluşturdu.
Dışişleri Balanı Anders Samuelsen Apple, Microsoft ve Google gibi şirketlerin diğer devletler kadar Danimarka’yı etkilediğini belirterek “Bu şirketler yeni uluslar haline geldi ve bu durumla başa çıkmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Danimarkalı bakan haksız sayılmaz. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin gelirleri bir çok devletin bütçelerini sollamış durumda. Teknoloji şirketlerinin yöneticileri Beyaz Saray’da devlet başkanı muamelesi görüyor, bakanlıklar Siikon Vadisi’nde temsilcilik ofisi açıyor. Foreign Policy dergisi 2016 yılında ‘Yılın Diplomatı’ ödülünü Google yöneticisi Eric Schmidt’e layık görüyor.
Henüz kimsenin atanmadığı pozisyonun açılması durumunda ABD ve Danimarka ilişkilerinde yeni bir kanal daha meydana gelmiş olacak. Dijital büyükelçilik aynı zamanda teknoloji şirketlerinin ülkeye yatırım yapması için lobi faaliyetleri de yürütecek.
Facebook ve Apple’ın Danimarka’da veri merkezi açacağını açıklamasının ardından diğer şirketleri de benzer bir yol izlemeye ikna etmek daha kolay olacaktır.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!