disinformation

Meksika seçimleri “yalan haber” gölgesinde geçiyor

Meksika seçimleri yalan haber gölgesinde geçiyorUzmanlar, Meksika‘da siyasi kutuplaşma, hakaretler, adaylara ve partilere yönelik saldırıların gölgesinde gerçekleşen seçim kampanyası sırasında sahte ve yalan haberlerin arttığı konusunda uyarıyorlar.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin ‘doğruluk kontrolü’ yapan gazetecileri, son haftalarda sosyal medyada dolaşan ve sahte ve yanlış olduğu ortaya çıkan birçok haberi çürüttü.

Bunlardan biri internette yoğun bir şekilde paylaşılan bir yazıya aitti. Paylaşılan yazıda iktidardaki Morena partisinin seçmenlerinden “seçimlerde hile” yapmakla suçlanan Venezuelalı anket şirketi Smartmatic ile bağlantılı yeni kimlik kartlarını kullanmasını istediği iddia edilmişti.

Meksika seçimleri yalan haber gölgesinde geçiyor. Ancak şu anda merkezi Londra’da bulunan firma, hazirandaki ara seçimlere ilişkin Meksika’da herhangi bir sözleşmesi olmadığını ve oylamada yeni bir kimlik kartı kullanılmayacağını söyledi.

İKTİDAR PARTİSİNİN ADAYININ FOTOĞRAFINI KULLANMADIĞI İÇİN KAPATILAN DÜKKAN…

Bir diğer olayda ise kuzey eyaletlerinden Nuevo Leon’daki bir tortilla dükkanının paketlerinde iktidar partisinin vali adayının logosunu kullanmayı reddettiği için kapatıldığını gösteren bir fotoğraf internette dolaşmaya başladı. İşin aslı ise şu şekildeydi: Yayınlanan görüntü, 2020 yılında ülkenin başka bir yerinde yüksek ücretlendirme yaptığı gerekçesiyle kapatılan bir başka dükkana aitti. 

MUHALEFETİN ADAYLARINA KOVALARLA SU ATAN VATANDAŞLAR…

Sosyal ağlarda paylaşılan bir videoda ise insanların bir kampanya turunda muhalefet adaylarına kovalarla su attığı gösteriliyordu, ancak görüntülerin aslında 2019’daki Ekvador’daki yerel seçimler sırasında kaydedildiği ortaya çıktı.

Meksika Koleji’nde yürütülen Nefret ve Uyum başlıklı projenin Koordinatörü Abraham Trejo, “tüm siyasi aktörlerin, tüm siyasi kampanyaların kutuplaşmayı şiddetlendirmek için kasıtlı bir strateji yürüttüğünü görüyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Savcılardan Facebook ve Twitter’a aşı uyarısı: Dezenformasyona karşı daha çok çaba göstermelisiniz

Meksikalılar 6 Haziran’da, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 500 üyesini, 15 Eyalet valisini ve yaklaşık 20 bin yerel siyasetçiyi seçmek üzere sandığa gidecek. Seçim sandığına kayıtlı yaklaşık 94 milyon vatandaş bulunuyor. Bunların 3,5 milyonu 20 yaşın altında ve ilk kez oy kullanacak.

SALDIRILARDA, MANİPÜLASYONLARDA VE YALAN HABERLERDE ARTIŞ

Sosyal ağları analiz eden ITESO Üniversitesi Signa Laboratuvarı’ndan Rossana Reguillo, “Saldırılarda, manipülasyonlarda ve yalan haberlerde bir artış” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sahte haberleri yayanlar sadece otomatik sosyal medya botları değil. Platformları kötü niyetlerine alet edenlere otomatik hesaplar yetmiyor” 

Uzmanlara göre dört tür aktör bulunuyor: “Yayıncı, haberi yaymaya yardımcı olan bot hesaplar, saldırıya geçen ve sahte haberleri desteklemeye çalışan “troller” ve düşünmeden “trendlere atlayan” sıradan kullanıcılar.”

Bu aktörler üç kullanıcı grubuyla etkileşime girmekte. Bu kullanıcı gruplarından en küçüğü, bilgiyi yaymadan önce başka bir kaynaktan doğrulayan kişilerden oluşuyor. İkincisi ve en büyüğü ise sahte haberlere kolayca inanan kişilerden oluşuyor. Üçüncü grupta ise kendi inançlarına uyan her şeye inanan kullanıcılar bulunuyor. 

İNTERNET ERİŞİMİ ADİL DEĞİL

Olayın bir başka yönünü ise sahte hesaplar oluşturuyor. Sahte hesapları tespit etmekte kullanılan TwitterAudit tarafından yapılan bir analizde Başkan Andres Manuel Lopez Obrador’un iki milyondan fazla sahte Twitter takipçisine sahip olduğu belirtiliyor. Bu rakam toplam takipçi sayısının yüzde 26’sına denk geliyor.

Başkanın sol kanattaki güçlü rakibi eski Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un ise bir milyondan fazla sahte takipçisi olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam da toplam takipçi sayısının yüzde 19’una denk geliyor. 

Ancak çevrimiçi ortamda yürütülen bu savaş, 126 milyon vatandaşın sadece 63 milyonunun internet erişimine sahip olduğu Meksika’da birçok seçmen tarafından bilinmiyor. Reguillo’ya göre özellikle kırsal alanlardaki birçok insan bu dinamiklerden kopuk durumda.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu