ABD’li siber güvenlik araştırmacısı ve gazetecim Kim Zetter, İtalyan siber güvenlik firmasının casus yazılımının çeşitli kesimleri dinlemek için kullanıldığını öne sürdü.
Jetter’in blog yazısına göre, SentinelOne firmasında tehdit istihbaratı araştırmacısı Juan Andrés Guerrero-Saade, gazeteciyle 2013 yılında bir oltalama saldıırısının kurbanı olan bir kadınla ilgili yazısından dolayı irtibata geçti.
Harvard Üniversitesinden bir meslektaşında geldiğini zannettiği bir e-maildeki linke tıklayan kadın, Remote Control System (RCS) adlı İtalyan firma Hacking Team’in ürettiği bir casus yazılımın bilgisayarına yüklendiğinden habersizdi. Kadın yazılımın yüklenmesinin ardında Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen polislerin olduğunu düşünüyordu. Polislerin meslektaşlarını dinlemek için bu yazılımı kullanıdığı iddia ediliyor.
Guerrero-Saade, “RAD” adı verilen ve aynı amaçlarla kullanılan başka bir yazılımın da Türkçe konuşan biri tarafından geliştirilmiş olduğuna ilişkin kanıtlara sahip olduğunu aktardı. RAD yazılımında, RCS’yle benzer özelliklere sahipti ancak aynı kodu kullanmıyordu.
Türkiye, İtalyan casus yazılım şirketinin “aktif” müşterisiymiş
Araştırmacının keşfettiği bir başka yazılımın adı da Ahtapot. Yazılım, daha önce gazeteci Barış Pehlivan’ın bilgisayarında tespit edilmişti. Bunun dışında Hortum adlı başka bir yazılımın da adı geçiyor.
Saade, Ahtapot’un başka ülkelerde kopyalarının olup olmadığını araştırdı. Araştırma sonucunda yazılımın diğer kopyalarında kurbanlara yönelik kimlik avı e-postaları ve hedef bilgisayarlardaki belgeleri ele geçirerek silme gibi özellikler bulunuyor.