Dijital Güvenlik
Trend

Girmesi kolay çıkması zor: Sosyal medya hesapları nasıl silinir?

Bir sosyal medya hesabına sahip olmak çok kolayken, çıkması ise bir o kadar zor. Özellikle de tabiri caizse kene gibi yapışanlardan…  Devre dışı bırakma (hesap dondurma) süresi varsa tamamen kapatmak daha da zor bir hale geliyor.

Sosyal ağlar, faydalı bir sosyalleşme aracı olmakla bağımlılık yaratmak arasında ince bir çizgide duruyor.  Ayrıca, kişisel gizliliğimize zarar verme ve dezenformasyon yayma tehlikesi barındırdığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefinde bulunuyorlar. Dolayısıyla, boş zamanlarınıza yeniden sahip olmak istediğiniz için ya da kişisel bilgilerinizin internette dolaşmasından rahatsız olduğunuz gerekçesiyle bu hesaplardan bazılarını kapatmak isteyebilirsiniz.  

Hesabınızı silmek istemek özünde çok basit bir eylem gibi görünse de sil düğmesine basmakla iş bitmiyor maalesef.  Sosyal medya kuruluşları sizin ve bilgilerinizin üzerinden para kazanıyor, dolayısıyla sizi bırakmak istememeleri çok da şaşırtıcı değil.  Dev sosyal medya ağlarının hesabınızı silmeyi aşırı derecede zorlaştırması da bundan.  Ancak hesapları silmekte kararlıysanız yapmanız gereken bir kaç önemli adım bulunuyor. Wired.com hesabını kapatmak isteyen kullanıcılar için işleri zorlaştıran bir takım sosyal medya hesaplarından kurtulmanın yollarını okuyucuları için derlemiş. 

Wired.com’un kılavuzu, büyük sosyal medya platformlarından ayrılmanın en güncel yöntemlerini yansıtıyor. 

FACEBOOK’U DEVRE DIŞI BIRAKMAK ONU SİLMEK ANLAMINA GELMİYOR  

Facebook hesabınız çok uzun zamandır açık durumda ve bu süre zarfında çok fazla kişisel bilgi paylaşmış olabilirsiniz. Arkadaşlarınızın paylaştığı güncellemelerden bıkmış olma ihtimaliniz de var ya da hizmeti kullanmanın etiği hakkında kafanızda bazı soru işaretleri bulunuyor. Yani her şartta çıkmak istiyorsunuz. 

Hesabınızı daha önce devre dışı bıraktıysanız, bir dahaki sefere hiçbir şey olmamış gibi giriş yaptığınızda her şeyin normale döndüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Nitekim Facebook hesabınızı devre dışı bırakmak, onu silmekle aynı şey değil.  Hesabınızı devre dışı bıraktığınızda, bilgilerinizi arama sorgularından ve Facebook arkadaşlarınızdan gizlemiş oluyorsunuz.  Sitede hiçbir şey görülmese de, hesap bilgileriniz Facebook sunucularında saklanıyor ve sosyal ağ, geri dönüşünüzü dört gözle bekliyor.

WhatsApp’tan endişelendiren adım : Facebook’la veri paylaşımını kabul etmeyenlerin hesabı silinecek

DEVRE DIŞI BIRAKMAK BİLE KOLAY DEĞİL

Buna rağmen, hesabınızı devre dışı bırakmak dahi karmaşık bir süreç. Hesabınızı devre dışı bırakmak için şu yolu izlemeniz gerekiyor: Ayarlarınıza gidin ve Gizlilik’i tıklayın. Ardından Facebook bilgilerinizi tıklayın. Burada, devre dışı bırakma ve silme seçenekleri üzerine tıklayın ve hesabı devre dışı bırak’ı seçin. Son olarak, hesabı devre dışı bırakmak için Devam’ı tıklayın ve ekrandaki talimatları izleyin.

Hesabınızı kalıcı olarak silmek için ise “Sil” seçeneğinin nerede olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Yukarıda listelenen aynı “devre dışı bırakma ve silme” menüsünden hesabı Sil’i seçin ve ardından “hesabı silme işlemine devam et”i tıklayın. Parolanızı girin, Devam’ı tıklayın ve sonra hesabı Sil’i tıklayın. Tüm verilerinizin ve bilgilerinizin gerçek anlamda silinmesinin birkaç gün süreceğini belirtmekte fayda var. 

Facebook, isteğinizi gönderdikten sonra silme işlemini birkaç gün geciktirir ve bu süre zarfında hesabınıza giriş yaparsanız talebinizi iptal eder. Bunu kullanıcının “fikrini değiştirme ihtimaline binaen” yapmakta.  Bu bekleme süresi boyunca Facebook’u ziyaret etmemeniz çok önemli. Bu noktada uygulamayı telefonunuzdan silmek mantıklı bir yol olabilir.

Hesabınızı silmek istiyor, ancak tüm hesap bilgilerinizi kaybetmek istemiyorsanız, önce tüm önemli verilerinizi indirin. İndirebileceğiniz bilgiler, paylaştığınız fotoğraflardan ve durumlardan, tıkladığınız reklamlara ve kullandığınız IP adreslerine kadar her şeyi içerir. 

INSTAGRAMI UYGULAMA ÜZERİNDEN SİLMEK MÜMKÜN DEĞİL

Instagram, hesabınızı uygulama aracılığıyla silmenize izin vermez. Hesabınızı silmek için instagram hesabınıza web üzerinden giriş yapmanız gerekir. Facebook gibi Instagram’ın ayarlarında gezinmek size yalnızca hesabınızı geçici olarak devre dışı bırakma seçeneği sunar. Hesabınızı devre dışı bırakmak, profilinizi, fotoğraflarınızı, beğenilerinizi ve yorumlarınızı platformdan gizleyecektir. Sağ üst köşedeki kişi simgesini tıklayarak ve profili düzenle’yi seçerek devre dışı bırak seçeneğini bulun. Sayfanın alt kısmında, hesabınızı geçici olarak devre dışı bırakma seçeneğini göreceksiniz.

Kalıcı olarak kurtulmak için bu URL’yi tarayıcınızın adres çubuğuna girin: https://instagram.com/accounts/remove/request/permanent. Bu sayfaya girdikten sonra şifrenizi girin ve Hesabımı kalıcı olarak Sil’i tıklayın. Instagram bir dönem kullanıcılardan hesaplarını silerken telefon numaralarını girmelerini istiyordu. Neyse ki, bunu artık zorunlu kılmıyor. 

EN KOLAYI TİKTOKU SİLMEK

Gençlerin internette yaptığı absürt paylaşımları izlemekten bıktınız mı? Gizliliğiniz ve söz konusu sosyal medya ağının sahibi hakkında endişeleriniz mi var?  Belki de TikTok hesabınızı kapatmanın zamanı gelmiştir. Bunu yapmak aslında çok kolay. Uygulamayı açıp sağ alt köşedeki “Ben” bölümüne tıklamanız yeterli.  Buradan Hesabımı Yönet’i ve ardından Hesabımı Sil’i tıklayın. Birkaç ekran mesajı seçiminizi onaylayacaktır.

TWITTER 30 GÜN DAHA BİLGİLERİNİZİ SAKLIYOR

İyi işleyen bir Twitter hesabını korumak çok zaman ve çaba gerektiriyor. Ancak iyi haber şu ki hesabınızı silmek diğerleri kadar zahmetli değil. Twitter hesabınızı silmeden önce arşivinizi indirmek isteyebilirsiniz. Arşivinizi indirmek için profil simgesine tıklayın, Ayarlar’a gidin, ardından Hesap’a ve ardından Twitter verilerinize tıklayın. Buradan, tüm verilerinizi indirmek için şifrenizi girebilirsiniz.

İndirdiğiniz kopyayı aldıktan sonra, hesabınızı silmeye devam edebilirsiniz. Twitter’ınıza giriş yapın, hesap ayarlarınıza gidin, ardından alt kısımdaki Hesabımı devre dışı bırak’ı tıklayın. Bundan sonra, şifrenizi girmeniz istenecek ve bunu yaptıktan sonra hesabınız devre dışı bırakılacak.

Twitter’dan beklentileri alt üst eden rekor: Son çeyrekte gelirleri 1,29 milyar dolara çıktı

Verilerinizin 30 gün daha silinmediğini unutmayın. Bu size isterseniz hesabınızı yeniden aktive etme seçeneği sunar. 30 günlük süre dolduktan sonra, Twitter hesabınızı silmeye başlayacaktır. Şirketin gizlilik politikasına göre, bu birkaç hafta sürebilir.

SNAPCHAT, 30 GÜNLÜK DEVRE DIŞI BIRAKMA SÜRESİ SONUNDA HESABI SİLİYOR

Uygulamanın Friend Emoji etiketlerine göre kim kimin kankası olduğunu görmekten bıkmış olabilirsiniz. Belki de snapchat’ın farklı işlevine rağmen onu Instagram veya TikTok’a dönüştüren birçok Snapchat kullanıcısından birisiniz. Her durumda, Snapchat hesabınızı silmeye karar verdiyseniz, bunu nasıl yapacağınızın yolu şu şekilde: Şirketin “hesaplar portalına” gidin ve silmek istediğiniz hesabın kullanıcı adını ve şifresini girin. Hesabınız 30 gün boyunca devre dışı bırakılacak ve daha sonra kalıcı olarak silinecektir.

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: