Dijital Güvenlik

Filistinli hackerların hedefinde Türkiye de var

Filistinli hackerlardan casus yazılımı tuzağıFilistinli karşıt görüşten grupların benzer hackleme araçları kullanarak aralarında Türkiye’nin bulunduğu ülkelerdeki iOS cihazlarını hedef aldığı ortaya çıktı.

Söz konusu grupların siber operasyonlarını öncelikli olarak Filistin’e ve Suriye’ye  düzenlediği Türkiye, Irak, Lübnan ve Libya’da da birtakım faaliyetlerle bulunduğu tespit edildi.

Ülkede birbirinden bağımsız iki hacker grubunun Facebook üzerinden sosyal mühendislik teknikleri kullanmak suretiyle hedeflerindeki kişileri bir dizi kötü niyetli yazılıma yönlendirdiği tespit edildi. 

Filistin’de rakip siyasi partiler arasındaki çekişme, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki hackleme faaliyetlerini artırmış durumda. İsrail-Filistin çatışması devam ederken Filistinli hackerlar küresel sahnede giderek daha fazla boy gösteriyor. Facebook, 2019-2020 yıllarına ait Filistinli hackerların ön ayak olduğu iki dijital casusluk kampanyasını ortaya çıkardı. Siber saldırının, iOS’u hedef alan casus yazılımlar da dahil olmak üzere bir dizi cihaz ve platformdan yararlandığı biliniyor.

Birbirinden bağımsız hareket eden iki grup, farklı amaçlara hizmet ediyor. Ancak her iki grup da hem kurbanları kimlik avı sayfalarına yönlendirmek için sıçrama noktası olarak kullandıkları Facebook gibi sosyal medya platformlarını hem de diğer kötü niyetli web sitelerini kullanıyor.  

EL FETİH KARŞITI AKTİVİSTLER HEDEFTE

Araştırmacılar, saldırganların bir kısmının Batı Şeria’yı yöneten El Fetih’e bağlı istihbarat grubu Filistin Önleyici Güvenlik Servisi ile ilişkili olduğunu ileri sürüyor. Bu grubun ön ayak olduğu siber operasyon, öncelikli olarak Filistin topraklarını ve Suriye’yi hedef alıyor ayrıca Türkiye, Irak, Lübnan ve Libya’da da birtakım faaliyetlerle bulunuyor. Hackerların büyük ölçüde insan hakları gruplarıyla El Fetih karşıtı aktivistleri, gazetecileri ve Irak ordusu ile Suriye muhalefetinin de dahil olduğu birtakım yapıları hedef aldığı düşünülüyor.

HAMAS İLE BAĞLANTILI HACKERLARIN HEDEFİNDE EL FETİH VAR

Diğer grup Hamas ile ilişkili olduğu bilinen Arid Viper. Bu grup ise Fetih hareketinin siyasi parti üyeleri, hükümet yetkilileri, güvenlik güçleri ve öğrencilere odaklanmış durumda. Arid Viper, kimlik avı saldırıları gerçekleştiren, iOS ve Android kötü amaçlı yazılımlarını barındıran veya bu kötü amaçlı yazılımlar için komut ve kontrol sunucusu olarak işlev gören yüzlerce web sitesi de dahil olmak geniş çaplı bir saldırı alt yapasına sahip.

FACEBOOK ORTAYA ÇIKARDI

Facebook’un Siber Casusluk Araştırmalarının başında bulunan Mike Dvilyanski ve Küresel Tehditi Engellemeden Sorumlu Başkanı David Agranovich konuyla ilgili kalem aldıkları bir blog yayınında şunları ifade etti:  “Her iki kampanyayı bozguna uğratmak için hesaplarını kapattık, saldırıları ile ilişkili alan adlarını engelledik ve bu gruplar tarafından hedef alındığını düşündüğümüz kişileri haberdar ettik. Söz konusu saldırılardan haberdar olmaları ve bunları durdurabilmeleri için anti-virüs topluluğu da dahil olmak üzere sektör ortaklarımızla bilgi paylaşımı yaptık” 

Hizbullah dünyaya yeni bir siber silah mı çekti? : Birçok ülkede kritik alt yapılar hedefte

Filistin Önleyici Güvenlik Servisi ile bağlantılı olan grubun sosyal medyada aktif olduğu ve çoğunlukla genç kadın profili içeren karakterler oluşturmak için hem çalıntı hem de sahte hesaplar kullandığı biliniyor. 

KİMLİK AVI İÇİN CASUS YAZILIM KULLANIYORLAR

Alınan bilgiye göre grup, kurbanlara saldırmak için hem “hazır” kötü amaçlı yazılımları hem de güvenli bir sohbet uygulaması gibi görünen kendi Android casus yazılımlarını kullandı. Söz konusu sohbet uygulaması; arama kayıtlarını, konumu, iletişim bilgilerini, SMS mesajlarını ve cihazın kılavuz bilgilerini topluyor. Ayrıca bazen şifre kırıcı da kullanıyor. Saldırganların ayrıca halkın kullanımına açık Android ve Windows Kötü Amaçlı yazılımları da kullandıkları biliniyor. Araştırmacıların elinde ayrıca saldırganların yayınlanması için yazılarını göndermek isteyen gazetecileri hedef alan ve Windows’ta kullanılabilecek sahte bir içerik yönetim platformu oluşturduğuna dair kanıtlar da var. Uygulama tam olarak işe yaramasa da  Windows Kötü Amaçlı yazılımlarıyla birlikte geldiği biliniyor. 

Arid Viper’ın da, operasyonu kapsamında Android ve Windows Kötü amaçlı yazılımlarıyla birlikte sosyal mühendislik ve Kimlik Avı taktiklerini  kullandığı belirtildi. Grup, kurbanlarına karşı yoğun gözetim öngören Phenakite adlı özel bir iOS zararlı yazılım geliştirdi. Saldırganlar, kurbanı üçüncü taraf bir app Store’u veya Phenakite’i sunan başka bir siteyi ziyaret etmeye yönlendirmekteydi.  Kurban, burada içinde Phenakite’in saklı olduğu  Magic Smile adlı bir iOS sohbet uygulaması kuracaktı. Kurulumdan sonra, kötü amaçlı yazılım, sistem erişimini artırmak için herkese açık bir jailbreak kullanmak suretiyle, cihazdaki kısıtlamaları uzaktan kaldırabilecekti. 

Araştırmacılar, Phenakite üzerinden yüksek oranda kurban hedef alındığını belirlediler. Ayrıca Arid Viper’ın Phenakite geliştirmiş olabileceği, zira hedeflerinin önemli bir kısmının iPhone kullandığı belirtiliyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu