Yalan haberlerin (fake news) sosyal medya platformları üzerinden yayılmasının önlemek için yapılan çalışmalar devam ederken, anlık mesajlaşma uygulamaları da yalan haberlerin kendileri üzerinden geniş kitlelere ulaşılmasının önüne geçmek için çeşitli adımlar atıyor.
Facebook tarafından satın alınan WhatsApp, ‘çok fazla’ mesaj gönderen kullanıcılara karşı hukuki yaptırım kararı alabileceğini duyurdu.
WhatsApp’ın kullanıcılarla yaptığı sözleşmenin ihlal edilmesi durumunda konuyu yargıya taşıma hakkı bulunduğu halde, yalan haberle mücadele için böyle bir ekstra adım atması dikkat çekti.
Konuyu değerlendiren uzmanlar son birkaç yıl içerisinde WhatsApp üzerinden yayılan yalan haberlerin firmayı bu noktaya taşıdığını düşünüyor.
WhatsApp grupları artık haber kaynağı
Reuters’ın son yaptığı anket çalışmasına göre, Hindistan’da İngilizce konuşanların yüzde 52’si haberleri WhatsApp üzerinden alıyor. BBC konuyla ilgili yaptığı haberde, Hindistan’da yapılan seçimlerde WhatsApp’ın yalan haberler için bir ‘kara delik’ olduğu vurgulamıştı.
2018 yılında WhatsApp’a getirilen ‘yönlendirme’ özelliğinin haberlerin on binlerce insana kısa zamanda yayılmasını kolaylaştırdığı ifade ediliyor.
Hint rahiplerin organize olarak 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların başlamasında da WhatsApp üzerinden doğrulanmadan gönderilen haberlerin etkili olduğu yorumları yapılmıştı.
1.5 milyar kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması, 7 Aralık 2019’da ‘Sık Sorulan sorular’ bölümünde yaptığı değişiklikte, toplu ve otomatik mesaj atanlara yönelik hukuki işlem uygulanabileceğini açıklamıştı. Şirketin sözcüsü, platformu istismar eden 2 milyon hesabın her ay silindiğini kamuoyuyla paylaşmıştı.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz