Dijital Güvenlik

Çocukları internet dünyasında güvende tutmanın 7 yolu

Çocukları internet dünyasında güvenli tutma yollarıPandemiyle gelişen eğitim koşulları, çocukların internet üzerinde ve ekran karşısında her zamankinden daha fazla zaman geçirmesine sebep oluyor.Bu noktada ebeveynler için çocuklarını bu dünyadan kaynaklanan tehditlere karşı güvende tutmak kritik hale geliyor.

Fortinet siber güvenlik şirketi ebeveynlere, çocukları güvende tutmak için önemli ipuçları paylaştı. Pandemiyle geçen bir yılın ardından birçok yetişkin evden çalışmaya, çocuklar ise uzaktan öğrenme yöntemleriyle eğitimlerini evden yürütmeye devam ediyor. Uzaktan eğitim günlük hayatın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Bu noktada ebeveynler için çocukları çevrimiçiyken güvende tutmanın farklı yollarını bilmek kritik hale geliyor.

Uzaktan eğitim ile öğrenciler günlerinin büyük bir çoğunluğunda ev ağlarına bağlanıyorlar. Sanal derslerini bitiren çocuklar daha sonra televizyon programları izliyor, video oyunları oynuyor veya sosyal medyada geziniyor, yani genellikle dersten sonra da çevrimiçi kalıyorlar.

ÇOCUKLARDA SİBER FARKINDALIK OLUŞTURMAK GEREKİYOR

Siber suçlular ise ev ağlarına bağlanan yeni cihazların sayısının artmasıyla fidye yazılımı saldırılarında bulunmak, bilgi çalmak için belirli cihazları hedefleyip devletin eğitim alanındaki güvenlik savunmalarını tehlikeye atmak için açık bir fırsat belirliyor ve bundan yararlanıyor. Bu nedenle, küçük yaşlardan itibaren internet güvenliği hakkında eğitim yoluyla çocuklar için siber farkındalık temeli oluşturmak kritik öneme sahip.

Uzaktan çalışanlar ise genellikle çevrimiçi tehditlerden korumak için kullandıkları cihazın ve ağın güvenliğine güveniyor. Ne var ki bu güvenlik çözümleri ancak bir noktaya kadar yarar sağlayabiliyor. Temel siber güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak, iyi bir güvenlik duruşu edinmek uzun bir yol kat etmeyi gerektirebilir.

Aynı şey, genellikle zamanlarının çoğunu çevrimiçi geçiren gençler için de geçerli. Ebeveynler, çocuklarına çevrimiçi güvenlik uygulamalarını anlatmalı, çocuklarının çevrimiçiyken karşılaşabilecekleri tehlikelerin farkında olmalarını sağlamalı. Ebeveynler şu konulara odaklanmalı:

Karantinada canı sıkılanlar, hackerlığa merak saldı: Pandemi siber suçlara eğilimi artırdı

 

1-HASSAS KİŞİSEL BİLGİLER PAYLAŞILMAMALI

Çocuklar, aile ve arkadaşlarının gerçek adlarını, adreslerini veya diğer kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerini (PII) çevrimiçi olarak yabancılarla paylaşmamalı; kişisel bilgilerini çevrimiçinde gizli tutmalı.

2- BAZI ETKİNLİKLER EBEVEYN DENETİMİNDE OLMALI

Çocuklar ve gençler için açık kurallar belirlenmeli. Örneğin onaylanmış web sitelerinin ve uygulamaların listeleri oluşturulmalı veya belirli etkinliklerin ebeveyn onayını gerektirdiği anlatılmalı.

3- ÇOCUKLARIN İLETİŞİM AĞI BİLİNMELİ

Çocukların çevrimiçi olarak kimlerle iletişim kurduğu ebeveynler tarafından bilinmeli. Çocuklar, internette tanıştıkları biriyle asla yüz yüze görüşmemeleri gerektiğini iyi anlamalı.

4- ŞÜPHELİ BAĞLANTILARA DİKKAT

Sahte veya kötü amaçlı web sitelerine ve kimlik avı girişimleri gibi olası dolandırıcılıklara karşı dikkatli olma konusunda ebeveynler çocuklarıyla konuşmalı. Çocukların şüpheli bir bağlantıya tıklamaması veya beklenmeyen ekleri açmaması gerektiği açıkça belirtilmeli.

5- ÇOCUKLAR EMİN OLMADIKLARI SİTELERİ SORMALI

Çocuklar ve gençler, internette buldukları bir şeyden emin değillerse, belirli bir web sitesi veya etkileşim hakkında endişeleri varsa güvenilir bir yetişkine sormaya teşvik edilmeli.

6- PAROLALAR GÜÇLENDİRİLMELİ

Ailedeki herkesin parolalarının güçlü olması çok önemli. Anlamı açık olmayan veya kolayca erişilemeyen, güçlü, farklılaşmış parolalar kullanılmalı. Kullanmaktan kaçınılması gereken parolalara örnek olarak şunlar verilebilir: doğum günleri, cihazların otomatik verdiği varsayılan parolalar, kullanıcının adı veya basit sayı veya kelime kombinasyonları (yani 1234, password).

7- CİHAZLAR GÜNCEL TUTULMALI

Çalışırken veya evden online eğitim alırken cihazların güncel tutulması çok önemli. Tüm cihazların ve uygulamaların yamalarla tam olarak güncel olduğundan ve cihazdaki koruma yazılımının güncel ve çalışır durumda olduğundan emin olunmalı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu