ABDİranİsrailUluslararası İlişkiler

Yeni sızan NSA belgesi İran-ABD siber savaşını ortaya koydu   

iran cyber

Geçtiğimi Pazar günü ortaya çıkan gizli NSA belgesi, ABD ve İran arasında her geçen gün kızışan siber savaşı gözler önüne serdi. İki ülkenin birbirlerine karşı geliştirdikleri siber silahları özellikle casusluk ve sabotaj için kullandıkları ortaya çıktı. Gizli belgede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İranlı muadlilinin Cenevre’de katıldıkları nükleer müzakereler sırasında da devam ettiğini gösterdi.

Nisan 2013 tarihli belgede dönemin NSA Başkanı Keith Alexander, İran içerisindeki networklere yönelik bir sene önce başlatılan siber casusluk faaliyetlerinin Tahran yönetimi tarafından fark edildiğini ifade ediyor.

Belgelerde ABD ve İngiltere’nin casusluk operasyonlarında nasıl işbirliği yaptığına dair detaylarda yer alıyor. Stuxnet saldırısının ortaya çıkmasının ardından, Washington ve Londra İran’ın ‘bu iki ülke tarafından İran’a karşı kullanıla diğer bilgisayar ağı istismar araçlarını’ fark etmemesi için ortak çalışma başlatmış. Konuyla ilgili yayınlanan gizli dökümanda İran’da hangi ağların hedef alındığna dair bilgi bulunmuyor. Fakat bu belge ile ABD’nin İran’ın nükleer alt yapısına karşı siber casusluk operasyonu içerisinde olduğu ilk kez teyit edilmiş oluyor.

İran’ın ABD’yi hedef alan saldırılarına da yer verilen belgelerde, Ağustos 2012 (Saudi Aramco saldırısı ile aynı tarihlerde) başlayan ve Amerikan bankalarındaki ses ve bilgisayar iletişimine müdahale içeren 3 saldırı serisi hakkında bilgi veriliyor. İran’ın nükleer programına karşı atılan adımlaran intikamı olarak gösterilen saldırılardan Tahran Yönetiminde bulunan üst düzey yetkililerin haberi olduğu ifade edildi. Belgelerde bu saldırıların ardından İran’ın gelişen siber kapasitesinin ABD’li resmi yetkililer için alarm veren bir durum haline geldiği de dikkat çekiyor.

Emekli olduktan sonra kendi şirketini kuran Keith Alexander’ın verdiği brifingi içeren belgede, ABD’nin İran’a karşı konvansiyonel ve siber araçların içerisinde yer aldığı bir siber çatışmaya karşı her an hazır durumda olması gerektiği belirtiliyor. Böyle bir durum için Beyaz Saray’ın her an güncel bilgilerle beslenmesi gerekliliğinin altı çiziliyor. Uzmanlar böyle bir bilgi akışının ancak İran’ın sistemlerine yerleştirilmiş casus yazılımlar ile sağlanabileceği yorumunu yaptı.

Belgede ortaya çıkan başka bir bilgi de ABD’nin, İsrail ile işbirliği konusundaki tedirgin tavrı. İngiltere ile İran tehdidine karşı birlikte hareket eden ABD, İngiltere’nin içerisinde İsrail’in de olduğu üçlü bir işbirliğine karşı çıkmış.

KAYNAK: New York Times

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu