ABDÇinUluslararası İlişkiler

NSA’den Çin Üniversitelerine Siber Güvenlik Eğitimi Teklifi

ABD ve Çin arasındaki siber çekişme her gün biraz daha yükselirken, iki ülke siber güvenlik konusunun bazı alanlarında işbirliği geliştirmeye devam ediyor.

Amerikan bilgisayar güvenliği eğitiminin en başındaki isim, geçtiğimiz günlerde Pekin’e düzenlediği bir ziyarette Çin üniversitelerinin, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın güvenlik programını kabul etmelerini ‘hoş karşılayacaklarını’ belirtti.

ABD’nin Siber Güvenlik Eğitimi Ulusal Girişimi başkanı Ernest McDuffie, Çin’deki girişimcilerin, Çin’in verdiği dersleri NSA onaylı müfredata göre şekillendirerek, herkesin bildiği üzere Amerika ve Çin’in siber alanda ancak ara sıra iyi olabilen ilişkilerini geliştirmek için destek olacaklarını dile getirdiklerini belirtti.

Ortaklaşa siber güvenlik eğitimi önerisi, iki ülkenin birbirlerinin ticaret sırlarını çalma konusunda karşılıklı suçlamaların zirveye ulaştığı bir dönemin hemen ardından geldi. İki taraf da bu iddiaları reddetmiş birbirlerini suçlmışlardı.

ABD’de 1998’de açılan Bilgi Teminatında Akademik Mükemmellik Ulusal Merkezleri programı aracılığıyla, 180’den fazla devlet ve özel üniversite; fakülte, eğitim ve tesisler de dahil olmak üzere, müfredatlarını NSA standartlarına göre saptadı. Anyurt Güvenliği Bakanlığı (DHS) girişime 2004’te katılmıştı.

McDuffie’ye göre, Çin’den yaklaşık 60 okul, NSA-DHS Akademik Mükemmellik Merkezleri siber modeli ile yakından ilgileniyor.

mc duffie

 

Amerikan Müfredatında Siber Casusluğun Önemli Yeri Bulunuyor

Amerikan programı; bilginin korunmasına, araştırma-geliştirmeye ve siber casusluk ile saldırmaya yönelik hackleme için diplomatik bir kavram olan siber operasyonlara odaklanan kısımlarından oluşuyor.

NSA akademik websitesinde, belli bir amaca yönelik, toplama, istismar ve  müdahale gibi siber oprasyonların ulusal güvenlik durumunu iyileştirmek için kullanıldığı ifade ediliyor.

McDuffie, gizli bilgiler içeren siber operasyonlar çalışmasının, Çinli mevkidaşlarına dağıtılmayacağını söyledi. Ayrıca, bu modellerin fiili materyalleri paylaşmaktan çok, ders programları ve başlıkları kapsadığını belirtti ve ekledi: “İnsanlara nasıl hacker olacaklarını öğretmiyoruz – bu gerçekten temel bir eğitim”.

McDuffie’nin Pekin ziyareti, Amerikan Adalet Dairesi yetkililerinin beş

Çinli askeri hacker’ı, çeşitli Amerikan kurumlarını siber casuslukla itham etmesinin ardından başlayan krize denk geldi. Yine de önceden planlanandığı üzere, Amerikan hükümeti eğitimleri savunan Çinli iş adamlarıyla bir toplantı yaptı. McDuffie, sınır ötesinde etik düşünme seviyesini yükseltme şansının kendilerini cezbettiğini söyledi.

Ortaklaşa Eğitim Tansiyonu Düşürebilir

Çin Hükümeti’nin ana başlıkları kabul etmek zorunda olup olmadığı veya üniversitelerin müfredatı kendi başlarına bünyelerine katıp katamayacakları konuları belirsiz.

McDuffie, Çin’de her şey üzerinde devlet hakimiyetinin hissedildiğini ve Çin’in Komünist zamanlarına atıfta bulunarak, ülkenin cepheler arasındaki tarafsız bölgeyi andırdığını söyledi. “Devletin her şeyi yönetmiş olduğu bir yerden, bir sürü işletmenin bağımsız bir şekilde hareket ettiği yarı kapitalist bir ortama…Fakat hala hükümetle bağları var” diye ekledi. Siber eğitim girişimi üzerine yorum almak için Washington’daki Çin Büyükelçiliği’ne ulaşma çabaları hemen sonuç vermedi.

 

Bu arada, Çarşamba günü, Yargıçlar Komitesi, fikri mülkiyetin suistimalini engellemek için federal kanun yolları açan Ticaret Sırları Koruma Yasası denilen mevzuatı onayladı. Komite başkanı Bob Goodlatte bir demecinde, bu önlemin Amerikan şirketlerinin fikri mülkiyet haklarını, yabancı acentalar ve ekonomik casuslukla uğraşanların  hırsızlıklarından korumaya yardımcı olacağını söyledi.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu