NSA Direktörü ve ABD ordusunun Siber Komutanlığı’nın başındaki isim olan Amiral Michael Rogers, Çin ve ‘’bir iki ülke’’nin ABD’nin elektrik altyapısına ve kritik sistemlerine siber saldırı düzenleyebilecek kapasitede olduğunu söyledi.
Bu ölçekte siber saldırıların gerçekleşmesinin mümkün olduğu bir çoklarınca bilinmesine karşın, bu olasılık ilk kez ülkenin siber güvenlikteki en üst düzey ismi tarafından teyit edilmiş oldu.
Senato’daki istihbarat oturumunda konuşan Rogers, düşmanlarının düzenli olarak elektronik keşif harekatıları düzenlediğini belirterek, kimyasal tesis ve su arıtma altyapısında kullanılan kontrol sistemlerini hedef alabileceklerini söyledi.
Rogers, ‘’tüm bunlar beni, dramatik bir şeyle karşılaşmamak için, saldırıların olup olmayacağı yerine ne zaman olacağını düşünmeye itiyor’’ dedi.
Dış kaynaklara göre, ABD Siber Ordusunun da kritik altyapılara sızarak hasar verme yetisi bulunuyor. Bu durum, teoride, karşılıklı caydırıcılık sağlayabilir. Ancak Rogers nükleer caydırıcılık modelinin siber saldırlar konusunda geçerli olmak zorunda olmadığını söyledi.
Rogers, ‘’Soğuk Savaş yıllarında sınırlı sayıda ülkenin nükleer kapasitesi bulunuyordu. Ayrıca nükleer saldırılar önceden belirlenebilir ve karşılık verilebilir nitelikteydi’’ dedi. Buna karşılık, Rogers’a göre, siber saldırılar kolaylıkla gizlenebildiği gibi, ciddi hasar verme yetisi sadece ulus devletlerde değil, suç örgütleri ve bireylerde de bulunabilir.
Rogers ‘’siber alanda istediğinizi yapabilirsiniz ve bedel ödemek zorunda da değilsiniz’’ dedi.
Amerikalı Amiral kritik altyapılara ilişkin açıklamaları komite başkanı Cumhuriyetçi Senatör Mike Rogers’ın sorularına cevaben yaptı. Senatör, NSA direktörüne Çin’in kritik altyapılara yönelik sızma girişimlerini konu alan bir rapordan yola çıkarak, kaç ülkenin bu tür bir kapasiteye sahip olduğunu sordu.
Soruyu ‘’bir ya da iki’’ şeklinde cevaplayan NSA Direktörü Rogers, ülkelerin isimlerini vermeyi gizli bilgi oldukları gerekçesi ile reddetti. Rogers ‘’bu alana yatırım yapan bir kaç devleti takip ediyoruz’’ dedi.
Rogers, ABD yönetiminin askeri siber operasyonları bağlayacak uluslararası ilkeler oluşturma çabası içinde olduğunu söyledi. Bu ilkeler arasında hastanelere yönelik saldırıların yasaklanması mevcut. Rogers, ‘’neyin saldırı neyin savaş gerekçesi olduğunu belirlememiz gerekiyor’’ dedi.
Rogers ayrıca, fikri mülkiyet hakkının gasp edilmesinin ulusal güvenliğe zarar verdiğini söyledi.
Oturumun açılışında konuşan Senatör Rogers, ‘’Çin kaynaklı siber casusluk hacmen attığı gibi ekonomimizin geleceğini tehdit etmektedir. Bu saldırıların sorumlusu Çin istihbarat servisi korkmuyor çünkü kendilerine karşı siyasi bir caydırılığımız yok. Bu değişmediği sürece sorun devam edecektir’’ dedi.
Çinli yetkililer fikri mülkiyet hırsızlığına karıştıkları iddialarını resmi düzeyde reddediyor.
NSA Direktörü Rogers, ABD ağlarının daha iyi korunabilmesi için, şirketlere kötücül yazılımların arkalarında bıraktığı izleri devletle ve diğer şirketlerle paylaşma yükümlülüğü getiren, ve beklemede olan, yasanın kongreden geçmesi gerektiğini söyledi.
Anahtar Kelimeler: ABD, Çin, siber saldırı, kritik altyapı, Michael Rogers, NSA, siber komuta, enerji altyapısı, fikri mülkiyet,