Hamas, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) bağlı askerleri zararlı uygulamaları yüklemeye yönlendirmek için oldukça gelişmiş bir casus yazılım operasyonu dizayn etmekle suçlanıyor.
IDF, Hamas üyelerinin sosyal paylaşım sitelerinde kendilerini genç ve çekici İsrailli kadınlar olarak tanıttıkları sahte Facebook profilleri oluşturduklarını açıkladı. IDF’nin verdiği bilgiye göre Hamaslılar, daha sonra bu profilleri kullanarak İsrail askerleri ile temas kurduklarını ve İbranice argo ifadeler ve emojiler kullanarak tuzaklarına düşürdükleri askerleri bazı mobil uygulamaları indirmeye ikna etmeye çalıştı.
Sözkonusu uygulamalardan biri Altın Kupa adını taşıyor ve Hamas’ın son maç skorları ve istatistikleri ile güncellediği bir Dünya Kupası uygulaması. Kıdemli bir IDF memuru, söylemeden geçemiyor: “Doğrusu oldukça iyi bir uygulama idi.”
İlgili haber>> İsrail askerleri Facebook’da nasıl hacklendi?
Hamas’ın İsrailli askerlere tuzak kurduğu bir başka uygulama ise GlanceLove adını taşıyan ve kendini “mahremiyetini ve güvenliğini önemseyen yeni aşıklar için en iyi seçenek” olarak tanıtan bir çöpçatanlık sitesi. Bir diğer çöpçatanlık uygulaması ise WinkChat adını taşıyor.
Uygulamalar indirilir indirilmez, Hamas üyesine kullanıcının telefonunda depolanan tüm verilere erişmesine imkan sağlıyor ve telefonu Hamas’ın amaçları için bir ses kayıt cihazına dönüştürüyor.
İsrail ordusu, uygulamaları indirerek Hamas’ın tuzağına düşen İsrailli asker sayısının 100’den az olduğunu açıkladı. Üst düzey bir ordu mensubu gazetecilere verdiği brifingde, söz konusu yüklemelerin askeri güvenliği tehlikeye düşürecek bir noktada olmadığını söylerken şöyle devam ediyor: “Bu tür faaliyetler, IDF’nin bilgi güvenliğine zarar verme potansiyeline sahip fakat neyse ki hiçbir zarar verilmedi.”
Hamas’ın sözkonusu siber saldırısını aylardır takip eden IDF, yürüttüğü karşı casusluk operasyonuna ‘Kırık Kalpler Operasyonu’ adını vermiş. İsrail ordusunun bu ismi seçmesinin iki sebebi var. Birincisi, bir Hamas üyesinin tuzağına düşürdüğü askerlerden biri ile konuşurken kırık kalp emojisi kullanması, diğeri de Hamas’ın gerçek anlamda İsrailli askerleri aşk tuzağına düşürememiş olması.
Hamas’ın Ocak 2017’de de benzer bir operasyon düzenlediğini ancak o zaman sosyal sohbet platformları olarak satılan daha az gelişmiş uygulamaları kullandığı belirtiliyor.
IDF, şimdilerde askeri sırlarını korumak için yeni bir strateji hayata geçirmiş durumda. Buna göre IDF, kendi sahte mesajlarını askerlerine gönderiyor ve bu mesajlarla askerlerden bir bağlantıya tıklaması isteniyor. Asker bağlantıyı açarsa, bir uyarı ortaya çıkıyor ve askerler komuta görevlilerinden güvenlik hakkında çevrimiçi bilgi almak durumunda kalıyorlar.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz