İngiltere’de gündeme gelen sanal sohbetlere sızma planına, aralarında Apple ve Microsoft’un olduğu teknoloji devleri tepki gösterdi.
Britanya hükümetinin ‘İletişim Genel Karargahı’ adlı kuruluşu tarafından gündeme getirilen, istihbarat örgütünün sanal sohbetlere ‘hayalet’ olarak sızarak müdahale etmesi planı tepki çekti.
Aralarında Apple, Microsoft, Google ve WhatsApp gibi büyük şirketler ile İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu kurumları ortak imza ile, Britanya hükümetinin söz konusu kurumuna planın geri çekilmesini isteyen bir açık mektup gönderdi.
“HAYALET YASA TEKLİFİ”
Washington Post’un haberine göre, Britanya hükümetinin ‘İletişim Genel Karargahı’ (Government Communications Headquarters, GCHQ) adına ortaya atılan söz konusu öneri ile ilgili fikirler, ilk kez 29 Kasım 2018’de, ‘Lawfare’ adlı bir blog’da yazılan bir makalede yer aldı.
Makalenin yazarları ise Britanya Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin teknik müdürü Ian Levy ile Britanya İletişim Genel Karargahı’nın kod çözücüsü Crispin Robinson idi.
Plana göre ‘soruşturmacılar’ (istihbarat ajanları), internetteki sohbetlere ‘hayalet’ olarak dahil olacak ve bunun için sohbet yazılımlarında kullanılan şifrelemelere ‘sızacaklar’dı. Bu yüzden plana ‘ghost proposal’ (hayalet yasa teklifi) adı verilmişti.
Planın, Britanya hükümetini etkilemek istediğini fark eden sivil toplum kuruluşları, itiraz etmekte gecikmedi. ABD’de ve Britanya’daki sivil toplum kuruluşlarının çabalarına, sonunda teknoloji devleri de katıldı.
Haberin devamı için: Diken
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz