Dünyanın en eski sınır anlaşmazlıklarından birinin mağduru olmaya devam eden Keşmirliler, yaklaşık 4,5 aydır hayatlarını internetsiz olarak sürdürmeye çalışıyor. 5 Ağustos’ta Keşmir’in özerklik statüsünü askıya alan ve önde gelen politikacılarını tutuklayan Hindistan hükümeti, o tarihten bu yana ‘terörist grupların liderleriyle olan iletişimlerini kesme’ gerekçesiyle kesintide ısrar ediyor. Bölgede yaşayan 7 milyon kişi ise otobüslerle bölgedeki en yakın yerleşim yerlerine günübirlik seyahat ederek internetle ilgili en temel ihtiyaçlarını gidermeye uğraşıyor.
Washington Post gazetesinin haberine göre, dünyada ilk kez demokratik bir ülkede bu denli uzun süreli bir internet karartması yaşanıyor. Dünya genelindeki internet karartmalarını izleyen Access Now isimli insan hakları örgütüne göre, daha uzun süreli internet engellemeleri yalnızca Çin ve Myanmar gibi otokratik rejimler tarafından gerçekleştiriliyor. Gazete, Hindistan’ın son dönemde yalnızca Keşmir’de değil diğer bölgelerde de muhalif hareketlerin örgütlenmesini engellemek için giderek daha fazla bir şekilde aynı yönteme başvurduğunu belirtiyor. Birleşmiş Milletler’in ifade özgürlüğü konusundaki özel temsilcisi Davide Kaye uygulamayı ‘zalimce’ ve ‘toplu cezalandırmadan daha da beter’ diye niteleyerek “Hükümet tarafından iletişim araçlarının karartılması için öne sürülen gerekçe, kargaşanın yatıştırılmasıydı ancak geçen dört ayın ardından bu, kabul edilebilir bir argüman değil.” ifadelerini kullanıyor.
Kolay Erişim
Ticaret durma noktasında
Haberde ayrıca internetin kesilmesi nedeniyle günlük hayatlarında büyük sıkıntılar yaşayan Keşmirlilerin hikayelerine de yer verilmiş. Gazeteye konuşan 16 yaşındaki Khushboo Yaqoob isimli Keşmirli genç kız, iki yıldır hazırlandığı tıp fakültesi sınavlarına başvuru yapabilmek için otobüsle 100 kilometre ötedeki Banihal şehrine arka arkaya iki gün gelmek zorunda kaldığını anlatıyor. İnternet kesintisi öncesinde 50 ülkeye Keşmir’de üretilen ürünleri satan Kasmir Box isimli şirketin 29 yaşındaki kurucusu Muheet Mehraj ise işlerinin durma noktasına geldiğini ve yaklaşık 420 bin dolar zarar ettiğini belirtiyor. Keşmir Ticaret Odası, toplam ekonomik zararın şimdiden 1,4 milyar doları geçtiği tahmininde bulunuyor. ‘Çılgın Keşmirliler’ isimli populer yerel Youtube kanalının sahibi Parvaiz Ahmad Bhat da 500 bin aboneli kanalının karartma öncesinde ayda ortalama 1500 dolar gelir getirdiğini, ancak seyirci kitlesinin artık internet erişimi olmadığı için büyük kayba uğradığını ifade ediyor. Bhat, “Birileri hayatımızı karanlık çağlara geri döndürmüş gibi.” ifadelerini kullanıyor.
Doktor ve akademisyenler de mağdur
Ticaretin dışında sağlık hizmetleri ve akademik çalışmalar da internet kesintisinden ötürü büyük sıkıntılara maruz kalıyor. Gazeteye konuşan Keşmirli doktorlar, zor vakalarla ilgili olarak meslektaşlarının görüşlerine başvuramadıklarını ifade ederken akademisyenler de çalışmalarını uluslararası yayınlara ulaştıramadıklarından yakınıyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz