Uluslararası İlişkiler

Kaddafi’ye siber casusluk hizmeti veren firmalar topun ağzında

Kaddafi'ye siber casusluk hizmeti veren firma topun ağzındaFransa’da savcılar, Libya’nın eski diktatörü Muammer Kaddafi’ye ve Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’ye muhalefete yönelik siber casusluk hizmeti veren Fransız şirketlerinin yöneticilerine soruşturma başlattı.

Amesys et Nexa Technologies firmasının 4 yöneticisine yönelik soruşturmaya göre, savcılar firma yetkilileri gözaltına alınan, işkence gören muhalif isimlerin gözetlenmesi için Kaddafi ve Mısır yönetimine yardım etmekle suçlanıyor.

Sivil toplum kuruluşu Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun (FIDH) adli kaynaklardan teyit ettiği bilgilere göre geçen hafta Paris savcılığı tarafından açılan soruşturmada Amesys’in eski CEO’su Philippe Vannier işkence eylemlerinde iş birliği ile suçlaması yönetildi. 

Nexa Technologies’in CEO’su Olivier Bohbot ve diğer iki yönetici ise, “işkence ve cebri  kaybolma” eylemlerinde iş birliğiyle suçlandı.

OTORİTER REJİMLER MUHALİFLERİ GÖZETLEMEK İÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPMIŞ

Adı geçen firmaların, rejim muhaliflerini gözetlemek için kullanılan, Libya ve Mısır’a internet takip ekipmanları sattığından şüpheleniliyor. 

WSJ gazetesinin raporu, Amesys’in Kaddafi hükümetine Derin Paket Denetimi teknolojisi sağlayarak internet mesajlarını gizlice elde etmesini sağladığını ortaya koymuştu.

Olayla ilgili ilk soruşturma 2007 ile 2011 yılları arasında Kaddafi rejimine Amesys tarafından geliştirilen siber gözetleme programı Eagle’ın satışını kapsıyordu.

Danimarka istihbaratı, NSA’nın Avrupalı siyasetçileri izlemesine yardım etti mi?

Söz konusu dosyada sivil taraflar mühendislik firmasını muhalifleri tespit ettikten sonra onlara işkence yapan Libya hükümetine istihbarat ekipmanı sağlamakla suçluyordu.

Wall Street Journal gazetesi, Fransa’da 2011’deki Arap baharı sırasında Libya ile diplomatik bir yakınlaşma ortamının olduğu sırada skandalı ortaya çıkarmıştı. Skandal, Fransa’da dönemi cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başını ağrıtan davalardan birini oluşturuyordu.

İkinci soruşturma ise 2017 yılında Mısır’daki Abdülfettah El Sisi rejimine satılan Nexa firmasının dinleme yazılımına ilişkindi. Muhalifleri takip ettiren Sisi, Fransız firmayla Cerebro adlı takip ve dinleme yazılımını satın alarak iş birliği yapmıştı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu